SLAVE U KRUGU PORODICE: Apel Štaba za vanredne situacije opštine Mali Zvornik
Foto: Kurir/T.Ilić

Zbog epidemiološke situacije

SLAVE U KRUGU PORODICE: Apel Štaba za vanredne situacije opštine Mali Zvornik

Srbija -

Štab za vanredne situacije opštine Mali Zvornik uputio je sa današnje sednice apel građanima malozvorničke opštine da se pridržavaju preporuka Kriznog štaba koje se odnose na mere zaštite radi suzbijanja i širenja virusa kovid - 19, kao i preporuka Srpske pravoslavne crkve da se krsne slave proslave u krugu porodice.

Zbog epidemiološke situacije u opštini će ponovo biti aktiviran Pozivni centar za podršku licima u kućnoj izolaciji koja čekaju rezultate testiranja na kopronavirus kao i obolelima od korone, u kome će biti angažovani volonteri, obučeni za pružanje podrške stanovništvu na terenu tokom epidemije.

Pored toga, lokalna samouprava obezbediće pomoć za sugrađane iz kategorije socijalno ugroženih koji su zaraženi koronom. Komandant opštinskog Štaba za vanredne situacije i predsednik opštine, Zoran Jevtić, upozorio je na opasnost od širenja infekcije na slavama i drugim svečanostima u zatvorenom, tokom jeseni i zime, navodeći da je opština preko nadležnih inspekcijskih službi pojačala kontrolu primene i poštovanja zaštitnih mera na terenu, u ugostiteljskim i dugim objektima predviđenim za okupljanje većeg broja ljudi, saopšteno je posle sednice Štaba.

Apelovao je na sugrađane da krsne slave i druge proslave organizuju isključivo u krugu najuže porodice, uz poštovanje propisanih mera fizičke distance i korišćenje maski, iako to nije tako lako, ali da je "neophodno da svi u zajednici daju sve od sebe kako bi epidemijska situacija bila pod kontrolom".

Na sednici je saopšteno i da je u malozvorničkom Domu zdravlja prošle sedmice u proseku dnevno testirano od 12 do 14 osoba, a da je 30. oktobra, od 12 testiranih polovina bila pozitivna na kovid-19. Konstatovano je da povećanje broja obolelih nije drastično, da je epidemijska situacija u opštini i dalje relativno mirna, kao i da je trenutni broj obolelih posledica povećanog broja kontakata, usled polaska u škole, fakultete kao i boravka na slavama i drugim proslavama. Prema informacijama ovdašnje policije na području opštine ima 30 lica u kućnoj izolaciji, koja su zaražena ili su bila u kontaktu sa zaraženima, a njihov boravak u karantinu ona svakodnevno nadzire. Pripadnici MUP-a u Malom Zvorniku su tokom vikenda kontrolisali rad ugostiteljskih objekata i nisu uočena prekoračenja poštovanja radnog vremena i preventivnih mera.

Inače, od 26. do 31. oktobra u Malom Zvorniku je potvrđeno 14 pozitivnih uzoraka n kovid-19.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track