KORONA BILANS U LOZNICI: Preminuo muškarac (71) iz Ljubovije
Foto: Kurir/ T.Ilić

Sve punije kovid odeljenje u Loznici

KORONA BILANS U LOZNICI: Preminuo muškarac (71) iz Ljubovije

Srbija -

LOZNICA – Kovid pozitivan muškarac (71) iz Ljubovije preminuo je prethodnog dana u lozničkoj Opštoj bolnici, saopšteno je jutros (10.11) iz ove zdravstvene ustanove. Od početka pandemije kovida-19 to je ukupno dvanaesti zabeleženi smrtni slučaj od posledica korone u lozničkoj bolnici, a treći u poslednja tri dana pošto su minulog vikenda preminula dva muškarca, od 66 i 83 godine.

foto: Kurir/ T.Ilić

U ponedeljak je u Trijažnom centru Doma zdravlja “Dr Milenko Marin“ pregledano159 pacijenta sa akutnim respiratornim tegobama. Od toga se 44 javilo prvi put sa simptomima koji mogu ukazivati na kovid infekciju, dok su ostalo bili kontrolni pregledi. Na rendgenu su snimljena 93 pacijenta, dijagnostikovano je 16 novih pneumonija, a 25 pacijenata je upućeno na dodatni pregled infektologu. Trenutno je u lozničkoj bolnici hospitalizovano 55 kovid pozitivnih pacijenta.

Na Infektivnom odeljenju ima deset kreveta, a u kovid-odeljenju bilo ih je 38, ali se kapaciteti proširuju i trenutno je još pet slobodnih postelja. Ukoliko bude potrebe biće dodatno prošireni smeštajni kapaciteti, kaže Dragana Mitrović, portparol ove ustanove. U Mačvanskom okrugu je u ponedeljak potvrđeno još 90 novozaraženih, saopštio je danas (10.11) Zavod za javno zdravlje u Šapcu. Još 42 zaražena su u Šapcu, Loznica ih ima 20, Ljubovija deset, po šest Bogatić i Krupanj, a po tri Vladimirci i Koceljeva dok je virus ’’preskočio’’ Malozvorničane. Trenutno je u okrugu 849 obolelih, 40 više nego dan ranije. Povodom situacije sa kovidom juče se saopštenjem oglasio načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac.

Epidemiološka situacija na području Mačvanskog okruga je nestabilna uz konstantno povećanje broja zaraženih lica. Bolnice i domovi zdravlja na području okruga svakodnevno primaju veliki broj novoobolelih, a privremena Kovid bolnica u Šapcu stavljena je u aktivan status. Tehnički i kadrovski kapaciteti zdravstvenih ustanova u gradovima i opštinama okruga u potpunosti su spremni za treći talas epidemije, navodi on. U saopštenju se ističe da u ustanovama socijalne zaštite za smeštaj odraslih i starijih osoba na području okruga i Centru za azil u Banji Koviljači nema zaraženih.

- Kako je u narednom periodu veliki broj slava, molimo naše građane da praznik obeleže u krugu porodice, sa što manje okupljanja i uz primenu propisanih mera. Odgovornim ponašanjem prema sebi i drugima sačuvaćemo i naš zdravstveni sistem koji je preko potreban u ovim teškim vremenima. Apelujem na sve naše građane da se pridržavaju propisanih i preporučenih mera kako bi sačuvali svoje zdravlje i zdravlje svojih najbližih – stoji u saopštenju načelnika okruga uz poruku ’’budimo odgovorni’’.

Od 27.oktobra u okrugu je u primeni koordinisani nadzor lokalnih i republičkih inspekcijskih organa u kontroli primene mera za sprečavanje širenja epidemije, pa se svakodnevno kontrolišu pravna lica i preduzetnici.

Kurir.rs/ T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track