SREMSKA MITROVICA POMAŽE SOVAMA: Lepe nalepnice na stakla da se ptice ne povređuju
Foto: Profimedia

sada su bezbedne

SREMSKA MITROVICA POMAŽE SOVAMA: Lepe nalepnice na stakla da se ptice ne povređuju

Srbija -

SREMSKA MITROVICA - Udruženje Ruralni centar sova postavilo je 32 nalepnice na staklenim površinama u Sremskoj Mitrovici i na taj način pokušava da spreči dalje povređivanje sova koji su stalni stanovnici u samom centru tog grada, saopštilo je ovo Udruženje.

Ovim pticama se dešava da se često povređuju ili čak stradaju na zgradama sa staklenim prozorima, a sada su bezbedne, jer su postavljene nalepnice zbog refleksije svetlosti okolnih zgrada.

U prostoru gde sove žive, osim drveća, nalazi se i nekoliko zgrada sa brojnim staklenim prozorima, poput zgrade Srem gasa, gde dolazi do neželjenih nesreća.

Kako kaže Marko Cvijanović iz ovog Udruženja, cilj inicijative bio je da ljudima i samoupravi skrenu pažnju na zaštitu sova, poput male ušare u Sremskoj Mitrovici.

- Sve ovo smo pokrenuli sa dva cilja - prvi je bio da sprečimo sudaranje odnosno direktno stavljanje sova u vreme zimovanja kad su kod nas u području, zbog refleksije stakla koje se stvara ovde usled staklenih površina, istakao je Cvijanović.

- Drugi deo aktivnosti bio je da zagovaramo sa lokalnom samoupravom orezivanje drveća u vreme prolećnih radova kako bi uredili njihovo stanište u samom centru.

Ostvarena su oba cilja posle dugo vremena, u skladu sa svim kovid merama zbog kojih su morali da odlažu realizaciju aktivnosti.

Gradska uprava za poljoprivredu i životnu sredinu je veoma dobro razumela problem i skrenuće pažnju dalje komunalnim upravama - ispekcijama grada koje rade na ovom problemu.

Postavkom 32 nalepnice danas učinili su smanjenje staklene površine koja se reflektuje sovama usled čega one ne vide jasno svoj odraz.

Na nalepnicama se ne nalaze samo sove, nego i sitne ptice pevačice kojih u parku ima u velikom broju danas - vrabaca, senica, crvendaća, žutarica i drugih.

- Mi smo vrlo aktivni u zaštiti životne sredine grada Sremska Mitrovica - realizujemo projekat 'Pet nije smeće' gde u narednom periodu delimo 80 ručnih presa za pet ambalažu, da bi smanjili gabaritnost otpada čime se smanjuje ambalaža na jednu petinu.

Osim ovoga, u poslednje vreme sade i drveće, te ih očekuje i sadnja 42 sadnice u sedam škola Mačvanske Mitrovice.

- Radimo takođe 'Posadi svoj hlad', sadimo sadnice jasenova, i tu smo regionalni partner u celom programu, a ove godine bili smo aktivni u zaštiti ptica na ovom području, jer smo imali jedan veliki program sa gradom oko upravljanja ambalažnog pesticidnog otpada. Tada smo snimili i film o pravilnom ispiranju pesticidnog ambalažnog otpada, koji, za razliku od plastičnog otpada od pet ambalaže, nije nimalo naivan i ne može se ponovo upotrebljavati, zaključio je Cvijanović.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track