EKSPLOZIJA KORONE U PANČEVU: Grad na Tamišu danima iza Beograda i Novog Sada po broju novozaraženih, a sad je jasno i zašto
Foto: Tanjug/Tara Radovanović

teška situacija

EKSPLOZIJA KORONE U PANČEVU: Grad na Tamišu danima iza Beograda i Novog Sada po broju novozaraženih, a sad je jasno i zašto

Srbija -

Korona virus je zagospodario našom zemljom i danima daje katastrofalne brojke. Za Beograd je tako nešto zbog veličine bilo i očekivano, ali već nekoliko dana jedno ne tako veliko mesto nalazi se u vrhu kad je reč o obolelima.

Reč je o Pančevu. Pre dva dana nas je sve iznenadila brojka od 178 novozaraženih pacjenata, a ni juče situacija nije bila ništa bolja - 165 novih slučajeva sa potvrđenom kovid infekcijom. S obzirom na to da Pančevo ima oko 90.000 stanovnika, skoro 180 zaraženih za 24 sata bilo bi kao da u Beogradu imamo 3.600 na dan.

Da je situacija i više nego zabrinjavajuća pokazuje i činjenica da se kapaciteti Opšte bolnice u gradu pune i da bi vrlo brzo moglo doći do kolapsa.

- U ovom trenutku u našoj bolnici leži 240 pacijenata obolelih od kovida. Polovinu od njih čine pacijenti iz Južnog Banata, dok drugu polovinu čine oni koji su prevezeni iz Beograda - kazao je direktor Opšte bolnice u Pančevu doktor Slobodan Ovuka.

Na pitanje kako je došlo do ovako nepovoljne situacije, dr Ovuka odgovara da nisu imali nešto veći priliv pacijenata nego inače, da je bilo 17 prijema i 13 otpusta, što predstavlja neki prosek.

Ipak, za veći broj obolelih kaže da je očekivan.

- Bila je veća gužva u kovid ambulantama, ali nisu svi primljeni, neki su samo pregledani. Ipak za nas je veći broj obolelih očekivan budući da imamo 10.000 do 12.000 ljudi koji dnevno cirkuliše na relaciji Pančevo-Beograd. To nije iznenađenje i očekujemo da se još prelije broj zaraženih. Za sada nismo osetili previše taj broj, ali pratićemo narednih dana - podvlači Ovuka.

Kapaciteti bolnice, prema rečima direktora, nalaze se na izdisaju, ali kako tvrdi svako ko ima problem biće primljen.

- Trenutno imamo šest slobodnih mesta, ali i to će se popuniti u toku dana. Mi primamo i na pomoćne krevete, nikom nije uskraćena pomoć, niti će biti. Jeste to možda manje komforno, pa umesto tri imamo po četiri kreveta u sobi, ali uspevamo sve da primimo za sada - zaključio je Ovuka.

I načelnik Intenzivne nege Opšte bolnice Pančevo Milorad Božić rekao je ranije da kod njih iz dana u dan dolaze teški slučajevi.

- Sada imamo i čitave porodice koje su obolele od korona virusa - rekao je Božić.

Ukazao je da sa kakvom god kliničkom slikom da dođu pacijenti, bolest u dan-dva može toliko uznapredovati da vrlo brzo dođu do intenzivne nege u vrlo teškom stanju.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track