U LOZNICI I OKOLINI VIŠE OD 90 HRANITELJSKIH PORODICA: Trenutno tamo boravi 151 dete, uspešno se bore tokom cele epidemije
Foto: Printscreen/ RTS

Hraniteljstvo u doba korone

U LOZNICI I OKOLINI VIŠE OD 90 HRANITELJSKIH PORODICA: Trenutno tamo boravi 151 dete, uspešno se bore tokom cele epidemije

Srbija -

Od početka epidemije sa velikim izazovima susreću se i hraniteljske porodice kojih samo u Loznici i okolini ima više od 90. U njima trenutno boravi 151 dete, a nadležni, kažu, da i pored otežanih uslova rada nije bilo čekanja na smeštaj kod hranitelja.

Porodica Sekulić hraniteljstvom se bavi već dve godine kada je u njihov dom došao jednoipogodišnji dečak sa zdravstvenim poteškoćama. Od početka epidemije imali su brojne izazove, ali su ih uspešno prevazilazili.

- Problema je najviše bilo kada je reč o zdravstvenoj kontroli dece koja su zbog korone odlagana, u saradnji sa savetnicima koji su nam dostupni dvadesetčetiri sata nalazili smo rešenja, vodili smo decu privatno, u privatne ordinacije, jer je naša obaveza i moralna dužnost da zaštitimo i da gledamo interese koji su najbolji za dete - kaže hraniteljica Sandra Sekulić.

U proteklom periodu među decom na hraniteljstvu u lozničkim porodicama nije bilo kovid pozitivnih, a tome je, kažu, doprinela velika odgovornost hranitelja.

hraniteljska porodica, deca, korona virus, epidemija, smestaj
foto: Printscreen/ RTS

- Situacija sa kovidom je uticala na naš rad, morali smo da smanjimo kontakt sa okolinom, ali sa druge strane nas je približila, porodica je bila više na okupu i usredsredili smo se na jedni na druge, vodili smo naravno računa o higijeni tu nam je pomagao i Centar za porodični smeštaj. Uvek su bili tu u svako doba da ih nazovemo za neko mišljenje ili pomoć tu su - objašnjava hraniteljica Zora Janković.

Hranitelji, ali i deca, najveću podršku dobijaju od savetnika u Centru za porodični smeštaj i usvojenje. Već skoro godinu dana njihova komunikacija se odvija preko internet platformi, a na teren odlaze samo po potrebi.

- Od početka pandemije imali smo četrnaest smeštaja gde su se poštovali planovi kontakata, gde se poštovala i ona procedura oko testiranja, znači samih hranitelja, odnosno dece pre smeštaja. Tako da tu nije bilo problema, imali smo dobru saradnju, i sa zdrvastvenim ustnovovama, i sa domovima ili centrima za socijalni rad, zavisi odakle je dete dolazio. Nijedno dete nije čekalo i u ovom periodu imali smo jedno usvojenje, i jedan povratak deteta u biološku porodicu - navodi savetnik u Centru za socijalni smeštaj u Loznici Snežana Ivanović.

Hraniteljstvo je često više od posla, i nema tog novca, kažu, koji može da plati ljubav i privrženost koja se razvije između mališana i njih. Zbog toga i ne čudi podatak da veliki broj dece u porodicama ostaje i nakon zakonom predviđenog roka.

(Kurir.rs/ RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja