UTOČIŠTE ZA UGROŽENE: Ponovo se otvara Prihvatilište u Subotici
Foto: N. H.

pomoć

UTOČIŠTE ZA UGROŽENE: Ponovo se otvara Prihvatilište u Subotici

Srbija -

SUBOTICA - Od srede, 10. novembra, u Gajevoj ulici ponovo će biti zbrinuti beskućnici, jer se očekuje novo zahlađenje. Prvi put je otvoreno 11. januara, a desetak dana je zbrinjavalo šestoro ugroženih ljudi u Subotici, da bi nakon otopljenja, 22. januara, ponovo prestalo sa radom.

Tada je najavljeno, da ukoliko se ponovo ukaže potreba, Prihvatilište će ponovo biti otvoreno, a Gradska uprava je za njegovo funkcionisanje namenila 500.000 dinara za ovu godinu.

- Nakon razgovora sa predstavnicima Centra za socijalni rad Grada Subotice, odlučeno je da se ponovo otvori Privremeno prihvatilište za beskućnike, sa teritorije grada Subotice, jer se u narednim danima očekuje ponovo niska temperatura. Zbog sprečavanja širenja zaraznih bolesti, uključujući i covid19, organizacija rada u privremenom Prihvatilištu će se obavljati u skladu sa protivepidemijskim merama, propisanim od strane epidemiologa Zavoda za javno zdravlje Subotica, postavljanju dezobarijera, svakodnevnom merenju temperature korisnicima, nošenju maski i rukavica, dezinfekciji i redovnom provetravanju prostora, fizičkoj distanci - kaže Ilija Đukanović, član Gradskog veća, za oblast socijalne zaštite i zdravstva.

prihvatiliste
foto: N. H.

Crveni krst i organizacija Caritas Subotica organizuju rad i smeštaj za boravak u privremenom Prihvatilištu za beskućnike, dok će Centar za socijalni rad sprovesti postupak za korišćenje usluga privremenog smeštaja ugroženih korisnika u Prihvatilištu.

Prihvatilište u Gajevoj pre oko mesec dana otvoreno je prvi put ove godine, a u njemu je bilo zbrinuto šest osoba, dok spoljna temperatura iz minusa nije prešla u toplije vreme.

prihvatiliste
foto: N. H.

Od sutra u 12 časova, ugroženim beskućnicima Prihvatilište će po drugi putove godine obezbediti krov nad glavom.U prvoj polovini januara, bilo je postavljeno 18 kreveta, sa posteljinom, više nego lane, jer se računalo, prema rečima Đukanovića, na stanje pandemije, da će ono povećati broj korisnika.

Korisnici će, kako saznajemo, i ovog puta imati tri obroka dnevno, sredstva za higijenu i po potrebi zdravstvene preglede, sve uslove da sačuvaju i sebe i druge, u uslovima pandemije.

(Kurir.rs/N. H.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track