ZAMENIK GRADONAČELNIKA GORAN VESIĆ RAZGOVARAO SA FRANCUSKIM STRUČNJACIMA: "Ulazimo u završnu fazu izgradnje metroa"
Foto: Beoinfo

dogovor

ZAMENIK GRADONAČELNIKA GORAN VESIĆ RAZGOVARAO SA FRANCUSKIM STRUČNJACIMA: "Ulazimo u završnu fazu izgradnje metroa"

Beograd -

Predstavnici Grada Beograda održali su danas sastanak s predstavnicima francuske kompanije RATP, koja upravlja javnim saobraćajem u Parizu, a koja bi trebalo da pomogne oko centralizacije javnog prevoza u srpskoj prestonici, imajući u vidu da ove godine počinje izgradnja metroa.

"Polako ulazimo u završnu fazu izgradnje metroa, koji počinjemo da gradimo u novembru ove godine, i vreme je da razmišljamo o centralizovanom upravljanju saobraćajem na teritoriji Beograda. Zato smo započeli razgovore sa ovom velikom francuskom kompanijom, koja će u narednom periodu vršiti snimanje saobraćaja u Beogradu", rekao je Vesić.

Naveo je da kompanija RATP upravlja javnim saobraćajem u Parizu i da zapošljava desetine hiljada ljudi u 13 zemalja sveta.

Vesić je podsetio da u Beogradu postoje 534 linije javnog prevoza i da svakodnevno na ulicama srpske prestonice saobraća 1.664 vozila gradskog prevoza koja pređu više od 460.000 kilometara, sa preko 2,5 miliona ostvarenih vožnji.

"To je zaista veliki sistem. Sa izgradnjom BG voza i beogradskog metroa, tu će biti i više putnika i više kilometara, tako da je vreme da radimo s kompanijom koja će nam omogućiti da naš novi javni prevoz, koji će biti drugačiji sa izgradnjom metroa, optimiziramo tako da bude mnogo korisniji za građane Beograda", rekao je Vesić.

To, dodao je, znači da tamo gde su duple linije više ne budu duple, a da se tamo gde je potrebno uvedu nove kako bi se građanima obezbedio veći komfor, kada je u pitanju javni prevoz.

"To je veliki izazov koji nas čeka u narednom periodu. Čekaju nas pregovori sa RATP-om i nadam se da ćemo napraviti dogovor sa njima ili nekom drugom kompanijom koja će nam pomoći da javni prevoz u Beogradu bude jedinstven sistem", rekao je Vesić nakon sastanka u Starom dvoru, kojem je prisustvovao i ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja