VELIKO ČIŠĆENJE PROPALE FABRIKE U LOZNICI: Uklonjena divlja deponija, ODNETO OKO 500 KUBIKA OTPADA
Foto: T. Ilic

fabrika celuloza

VELIKO ČIŠĆENJE PROPALE FABRIKE U LOZNICI: Uklonjena divlja deponija, ODNETO OKO 500 KUBIKA OTPADA

Srbija -

LOZNICA – Iz nekadašnjeg kruga "Viskozine" fabrike "Celuloza" uklonjena je divlja deponija, a lozničkom KJP "Naš dom" trebala su dva dana da obavi taj posao.

Sa bivšeg drvnog prostora uklonjeno je oko 500 kubika svakojakog otpada, a bilo je papira, delova nameštaja, plastičnih gajbica, građevinskog šuta, delova automobila, granja i sličnog đubreta.

Prema informaciji iz gradske uprave pošto je "Viskoza" u stečaju, sve je urađeno uz saglasnost stečajnog poverenika za ‘’Celulozu’’. Članica Gradskog veća Biljana Filipović, rekla je da je grad uvideo potrebu sanacije divljih deponija zbog čega je KJP "Naš dom" izradilo 2019. godine katastar divljih deponija, lokalna samouprava je obezbedila novac za njihovo čišćenje u skladu sa prioritetima, a to se odnosi najpre na one koje se nalaze pored saobraćajnica.

fabrika, Loznika, celuloza, ciscenje
foto: T. Ilic

"Viskoza" ne radi već duže od deceniju i po i pretvorena je u gomilu urušenih objekata. Veliki drvni prostor "Celuloze", gde su nekada skladištene hiljade kubika drveta korišćenog u procesu proizvodnje, nekim meštanima okolnih naselja Trbušnice, Gradilišta i Banje Koviljače učinilo se kao zgodno da tu odlažu svakojaki otpad. Takvi nisu marili ni za životnu sredinu ni na to što pored nekadašnjeg fabričkog kruga prolaze turisti koji idu u Koviljaču, poznatu "kraljevsku banju". Grad Loznica uhvatio se poslednjih godina u koštac sa problemom divljih deponija. KJP "Naš dom" je uradilo katastar divljih deponija i evidentiralo ih 46 na području 56 lozničkih mesnih zajednica na kojima je procenjeno da se nalazi oko 38 hiljada kubnih metara svakojakog otpada. Za njihovo uklanjanje lokalna samouprava je u prošloj godini izdvojila oko osam miliona dinara.

fabrika, Loznika, celuloza, ciscenje
foto: T. Ilic

Do sada su eliminisane 24 deponije u više naselja, a za to je potrošeno oko 4,5 miliona dinara.

fabrika, Loznika, celuloza, ciscenje
foto: T. Ilic

Uklonjene su divlje deponije koje su bile bliže putevima, mestima gde se uglavnom prolazi i koje su bile pristupačnije. Problem je što se stvaraju nove kao ova u krugu ‘’Celuloze’’ koja je sada uspešno uklonjena.

(Kurir.rs/ T. Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track