Na predlog gradonačelnika Bakića bunjevački jezik postaje četvrti službeni jezik u Subotici
Foto: Strahinja Babović

Na predlog gradonačelnika Bakića bunjevački jezik postaje četvrti službeni jezik u Subotici

Srbija -

Na sedmoj sednici Skupštine grada Subotice, održanoj danas u Velikoj većnici Gradske kuće, odbornici su većinom glasova (58 „za“, dva „protiv“) doneli Odluku o pristupanju promeni Statuta Grada Subotice radi uvođenja bunjevačkog jezika u ravnopravnu službenu upotrebu na teritoriji grada Subotice. Predlog za promenu Statuta Grada Subotice podneo je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, na osnovu inicijative Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, kao ovlašćeni predlagač.

Stevan Bakić
foto: Strahinja Babović

Gradonačelnik Bakić je, tim povodom, izjavio da je predlog za promenu Statuta Grada Subotice podnet na osnovu istorijskih činjenica koje svedoče o životu i doprinosu Bunjevaca ovom gradu tokom više od tri veka, uz uvažavanje savremenog trenutka u kojem postoji živa i organizovana bunjevačka nacionalna manjina na teritoriji Republike Srbije, a koja čini značajan deo stanovništva Grada Subotice, kao i uspešno okončanog procesa standardizacije bunjevačkog jezika i njegovog priznavanja u relevantnim naučnim krugovima i ustanovama Republike Srbije.

Stevan Bakić
foto: Strahinja Babović

„Danas je veliki dan za Grad Suboticu, istorijski momenat za bunjevačku nacionalnu zajednicu. Izglasana je Odluka o pristupanju promeni Statuta radi uvođenja bunjevačkog jezika kao službenog jezika na teritoriji grada Subotice. Donošenje ove odluke nema veze sa bilo kakvim obespravljenjem Hrvata. Ne ukida se primena hrvatskog jezika nego se, po istim principima po kojima je uveden hrvatski jezik, u službenu upotrebu uvodi i bunjevački jezik, kao četvrti službeni jezik na teritoriji grada Subotice. Razlozi na osnovu kojih sam, zajedno sa predsednikom Skupštine grada, dakle u dogovoru sa koalicionim partnerom, pokrenuo ovaj predlog za promenu Statuta grada Subotice su istorijske činjenice, jer na teritoriji ovog grada Bunjevci žive i rade više od tri veka. Uzimamo i savremeni momenat koji pokazuje njihovu organizovanost, oni već 18 godina imaju Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine koji izuzetno dobro radi, nikog ne ugrožava i doprinosi dobrobiti grada Subotice, konstatujući da su, što je naučno obrazloženo i dokazano, uradili standardizaciju svoga jezika. To je priznala država Srbija, a ona je ze mene jedina nadležna po ovom pitanju“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

Stevan Bakić
foto: Strahinja Babović

Uz kontataciju da su to bili argumenti predstavnika Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine za pokretanje inicijative da se ostvare prava na službenu upotrebu bunjevačkog jezika u našem gradu, gradonačelnik Bakić je rekao da bi za skupštinskom govornicom trebalo da se iznosi samo istina i da je za Skupštinu grada Subotice uvredljivo izvrtanje istorijskih činjenica.

Stevan Bakić
foto: Strahinja Babović

„Bunjevci su prošli katarzu, ali su uvek bili uz Srbiju, uvek su je poštovali i zato moramo da im se odužimo. Kada se okonča procedura uvođenja bunjevačkog jezika kao službenog jezika na teritoriji našeg grada, to bi trebalo da nam služi na ponos, jer je Subotica jedinstven grad u Evropi u kome postoje četiri nacionalne grupacije koje ulaze sa dvocifrenim brojem u strukturu stanovništva“, zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Usvajanje Odluke o pristupanju promeni Statuta Grada Subotice podržala je i opoziciona Odbornička grupa „Pokret građanske Subotice“.

Stevan Bakić
foto: Strahinja Babović

„Poštovani gradonačelniče, ako ćemo Vas po ičemu dobrom pamtiti onda će to biti ovaj Vaš predlog da se bunjevački jezik uvede u ravnopravnu službenu upotrebu na teritoriji grada Subotice“, izjavila je, obraćajući se sa skupštinske govornice, dr Jelica Santrač, član Odborničke grupe „Pokret građanske Subotice“.

Obrazovana je i Komisija za izradu nacrta akta o promeni Statuta Grada Subotice koja treba da izradi nacrt akta o promeni Statuta i dostavi ga Gradskom veću Grada Subotice radi utvrđivanja predloga akta, u cilju upućivanja predloga Skupštini grada Subotice na donošenje.

Grad Subotica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track