čišćenje mulja na grliškom jezeru

NEDIMOVIĆ: Država podržava rekonstrukciju fabrike vode i čišćenje jezera u Zaječaru (KURIR TELEVIZIJA)

Srbija -

Zaječar je jedan od retkih gradova koji nema problema sa vodosnabdevanjem u Srbiji.

Otkako je pre više od tri decenije napravljena Grliška akumulacija i sagrađena Fabrika vode, pijaća vode je izuzetnog kvaliteta. Međutim, kako vreme čini svoje, neophodno je isprazniti i očistiti jezero od mulja i rekonstruisati fabriku.

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kaže da je jezero važan resurs koji omogućava pitku vodu stanovnicima Zaječara, ali i zaštitnik od problema sa klimom sa kojom se suočavamo poslednjih deset godina.

"To je ozbiljna investicija od par miliona evra i ministarstvo će da ga podrži i u delu sufinansiranja vezano za remont fabrike vode u Zaječaru", rekao je on.

U Zajednici ribolavaca Timočke Krajine, koja gazduje Grliškim jezerom, kažu da je čišćenje mulja značajno i za vodosnabdevanje, ali i za očuvanje ribljeg fonda.

"Količina mulja na dnu može nepovoljno uticati na razmnožavanje i rast ribe zbog polaganja ikre određenih vrsta ribe koje se mrste u tom delu", rekao je Miodrag Petrović, predsednik Zajednice ribolovaca.

Inače, Grliško jezero je veštačka akumulacija nastala 1989. godine dužine četiri kilometara prostire na površini od 110 hektara, a kapacitet je 12 miliona kubika.

Šta kažu Zaječarci o kvalitetu vode, pogledajte u anketi Kurir televizije.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track