NAGRADE ZA NAJBOLJE UČENIKE I STUDENTE U LOZNICI: Iz gradske kase izdvojeno 14,7 miliona dinara
Foto: T.Ilić

pohvale

NAGRADE ZA NAJBOLJE UČENIKE I STUDENTE U LOZNICI: Iz gradske kase izdvojeno 14,7 miliona dinara

Srbija -

Na konkurs Grada Loznice za dodelu gradske nagrade najboljim učenicima i studentima u 2021. godini, završenom prošlog meseca, javilo se ukupno 112 kandidata od kojih samo dva nisu ispunila tražene uslove.

Pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić potvrdio je da će ove godine gradskunagradu primati 14 učenika i 96 studenata, a za njih je kao i prethodne godine u lokalnom budžetu predviđeno 14,7 miliona dinara.

Uslovi konkursa za osnovce i srednjoškolce bili su isti kao i prethodnih godina, a jedan od njih je i da su u prethodnoj školskoj godini osvojili neku od prve tri pojedinačne nagrade na republičkim ili međunarodnim takmičenjima u kalendaru Ministarstva prosvete.

Ove godine je mali broj učenika dobio tu nagradu jer zbog pojave korone i uvođenja vanrednog stanja sredinom marta tokom 2020. veliki broj školskih takmičenja nije održan. Studentima je bilo potrebno da pohađaju državni fakultet, da nisu ponovili nijednu godinu i da imaju prosek ocena devet i više.

Ovogodišnji konkurs razlikovao se od prethodnih jer su mogli konkurisati istudenti pripadnici romske nacionalne manjine koji su socijalno ugroženi. Oni su za dobijanje godišnje nagrade trebali da ispune određene uslove, da najmanje tri godine imaju prebavilište na teritoriji Loznice, pohađaju državni fakultet, na budžetu su, osim na prvoj godini studija gde mogu biti na samofinansiranju, a za kasnije studiranje je uslov da nisu ponovili nijednu godinu i imaju mišljenje Centra za socijalni rad da je neophodna ta podrška.

Uslov je bio da nagradu mogu primiti samo oni koji imaju potvrdu Nacionalnogsaveta Roma da su pripadnici romske nacionalne manjine. Loznica trenutno ima dva Roma studenta koji ispunjavaju uslove konkursa.

Prošle godine je Loznica imala ukupno 143 korisnika gradske nagrade, 95 studenata i 48 učenika, a ona za osnovce i srednjoškolce iznosi po 5.000, a buduće akademske građane po 10.000 dinara mesečno.

Loznica je sa ovom praksom počela 2004. kada je nagradu dobilo po 33 učenika i isto toliko studenata, a za ovaj vid podrške lokalna samouprava je iz gradske kase izdvojila skoro 130 miliona dinara do ove godine.

(Kurir.rs/T. Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track