MALIŠANI IZ BLACA I DALJE KOD BAKA LJILJE: Advokati podneli krivične prijave protiv nadležnih
Foto: FacebookPrintScreen/Dejan Milosevic

pokušaj nasilnog izmeštanja dece iz porodične kuće

MALIŠANI IZ BLACA I DALJE KOD BAKA LJILJE: Advokati podneli krivične prijave protiv nadležnih

Srbija -

Zajednička advokatska kancelarija "Aleksić sa saradnicima" u Novom Sadu, koja besplatno zastupa baku Ljiljanu D. (58) iz blačkog sela Suvi Dol i njene unuke Marka (14) i Marijanu (10) podnela je niz krivičnih prijava protiv nadležnih koji su učestvovali u pokušaju nasilnog izmeštanja dece iz porodične kuće i odvajanja od bake.

Tako su Osnovnom javnom tužilaštvu u Kuršumliji podneli krivičnu prijavu protiv I. P., nedavno smenjenog v.d. direktora Centra za socijalni rad "Blace" u Blacu, Lj. M., psihologa pri Centru za socjalni rad "Blace" u Blacu i R. M. pedagoga pri Centru za socijalni rad "Blace" u Blacu i privremenog staratelja maloletnih Marka i Marijane D., za krivično delo nasilničko ponašanje iz člana 344. stav 2 u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakonika, i krivično delo Zloupotreba službenog položaja iz člana 359. stav 1 Krivičnog zakonika u vezi sa čl. 33 Krivičnog zakonika.

- Osnovnom javnom tužilaštvu u Kuršumliji podneli smo krivičnu prijavu protiv komandira Policijske uprave Prrokuplje V. S. i nn lica policijskih službenika, za krivično delo nesavestan rad u službi. Protiv istih podneli smo i prijavu Sektoru unutrašnje kontrole, Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije - navode u ovoj advokatskoj kancelariji.

Oni su Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Republike Srbije, putem Centra za socijalni rad "Blace" u Blacu, izjavili žalbu sa predlogom za odlaganje izvršenja, kojim je naloženo da se deca izmeste kod druge bake po majci i zahtevom za izuzeće ovlašćenog službenog lica. Istovremeno je podnet zahtev da se donese odluka o privremenom starateljstvu koje je podnela baka Ljiljana.

U cilju zaštite maletne dece, ova advokatska kancelarije narednih dana podneće dopise premijerki Srbiji Ani Brnabić, nadležnim ministarstvima, skupštinskom Odboru za prava deteta i ostalim relevantnim institucijama i organima Republike Srbije.

Tokom dana zvanično trebalo bi da bude postavljen i novi direktor blačkog Centra za saocijalni rad, nakon što je u petak smenjena dosadašnja v.d. direktorka I. P.

Za sada su deca još kod bake Ljiljane.

(Kurir.rs/B.R.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track