03:46

Obeleženo 135. godina postojanja i rada Crvenog krsta u Subotici Gradonačelnik Bakić: Ponosan sam na činjenicu da se partnerski odnos rada i Crvenog krsta ojačava i produbljuje

Obeleženo 135. godina postojanja i rada Crvenog krsta u Subotici

Gradonačelnik Bakić: Ponosan sam na činjenicu da se partnerski odnos rada i Crvenog krsta ojačava i produbljuje

Srbija -

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić prisustvovao je danas, u prostorijama Crvenog krsta Subotice, svečanosti povodom 135 godina postojanja i rada ove organizacije u našem gradu. Uz njega, delegaciju Grada Subotice činile su i pomoćnice gradonačelnika Vesna Bosančić i Zagorka Panić, kao i član Gradskog veća zadužen za socijalnu zaštitu i zdravstvo.

Crveni Krst, Subotica
foto: Promo

Goste je pozdravila i prva se obratila dr Livija Despenić, predsednica gradske organizacije Crvenog krsta u Subotici, koja je izrazila zadovoljstvo što je rukovodstvo Grada prepoznalo značaj ove godišnjice. Ona je posebno naglasila značaj volonterskog rada za postojanje Crvenog krsta i podsetila da se svečanost, zbog pandemije korona virusa, održava u skromnijim okvirima i u skladu sa merama zaštite zdravlja.

Crveni Krst, Subotica
foto: Promo

Nakon predsednice CKS obratio se gradonačelnik Bakić koji je naveo da je subotički Crveni krst imao mnoge uspehe i doprinose društvu, koji zahvataju tri veka, jer je Subotica, samo deset godina nakon Beograda, 1886. godine, ušla u društvo naprednih evropskih gradova koji imaju svoju lokalnu organizaciju. On je dalje naveo da je ponosan na sve zaposlene i volontere Crvenog krsta i saradnju koju je Grad ostvario sa njima tokom krizne 2020. godine, posebno naglasivši:

„I ove godine nastavljamo blisku saradnju. Grad redovno finansira rad narodne kuhinje i prihvatilišta za beskućnike. Ono što je novina i na šta sam posebno ponosan, jeste činjenica da lokalna samouprava, posle mnogo vremena, izdvaja sredstva za javna ovlašćenja koja su zakonski poverena Crvenom krstu. Tako smo budžetirali milion i 680 hiljada dinara za akcije dobrovoljnog davanja krvi, uz još milion i 627 hiljada dinara za delovanje u nesrećama.“

Crveni Krst, Subotica
foto: Promo

Gradonačelnik je zaključio da je time dodatno produbljen i ojačan partnerski odnos Grada i Crvenog krsta Subotica, još jednom česitajući svim zaposlenima i volonterima jubilej.

Crveni Krst, Subotica
foto: Promo

Pristunima se obratio i dr Siniša Trajković, sekretar Crvenog krsta Subotice koji je predočio organizacionu strukturu ove humanitarne organizacije i značaj njene misije u društvu. On se zahvalio gradonačelniku na sredstvima koja je Grad, prvi put u poslednjih dvadeset godina, opredelio u budžetu za dobrovoljno davalaštvo krvi i delovanje u nesrećama.

Crveni Krst, Subotica
foto: Promo

Grad Subotica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track