KLINIČKA SLIKA TEŠKA KOD KOVID PACIJENATA U KRALJEVAČKOJ BOLNICI: Za jedno prepodne primljeno njih 10 na lečenje
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

korona virus

KLINIČKA SLIKA TEŠKA KOD KOVID PACIJENATA U KRALJEVAČKOJ BOLNICI: Za jedno prepodne primljeno njih 10 na lečenje

Srbija -

Za samo jedno prepodne na Infektivno odeljenje Zdravstvenog centra "Studenica" u Kraljevu, u sredu je primljeno čak 10 novih pacijenata koji su zahtevali bolničko lečenje, tako da trenutno u ovoj ustanovi ima 83 kovid pacijenata, a njih 14 je na intenzivnoj nezi.

Radi se o teškim i veoma teškim kliničkim slikama bolesnika, a njihova prosečna starost je 73 godine. Imamo i nekoliko mlađih pacijenata kod kojih se klinička slika znatno pogoršava, to jest progresija bolesti nastaje u toku nekoliko sati, kaže dr Milan Parezanović, načelnik Infektivnog odeljenja kraljevačke bolnice. Prema njegovim rečima, kapaciteti kovid bolnice u Kraljevu su popunjeni i traži se još prostora za smeštaj novih pacijenata.

Imamo veliku frekvenciju prijema i otpusta i ovih dana imali smo i po 15 prijema dnevno. Na Kriznom štabu koji je jutros zasedao dogovorili smo se da izvršimo izmeštaj Odeljenja neourologije, psihijatrije i pneumofiziologije, kako bismo dobili novih 50 mesta za kovid bolnicu, ističe dr Parezanović. On kaže da je najveći broj pacijenata Kraljevo imalo u decembru mesecu prošle godine, ali je sada klinička slika pacijenata koji dolaze znatno teža i daleko više njih zahteva kiseoničku potporu.

Korona je ušla i u Gerontološki centar u obližnjoj Mataruškoj banji, juče smo imali dva ili tri bolesnika, jutros još dvoje. Oni su svi, osim jednog vakcinisani, i imaju lakše kliničke slike. Ako uzmemo u obzir njihove godine i komorbiditete, vreme će pokazati kako će njihovo lečenje i oporavak dalje da se odvijaju. Dr Parezanović napominje da se u kraljevačkoj kovid ambulanti dnevno obavi 200 pregleda, a 31 zdravsteni radnik trenutno je pozitivan na korona virus.

(Kurir.rs/J. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja