Najnovije vesti

PIJAVICA U DOMAĆINSTVU VIDOJA IZ DRAGAČEVA NOSILA SVE PRED SOBOM: Kao da je nešto eksplodiralo i onda je počela snažna oluja
Foto: RINA, Ilustracija

ni najstariji meštani ne pamte ovako nešto

PIJAVICA U DOMAĆINSTVU VIDOJA IZ DRAGAČEVA NOSILA SVE PRED SOBOM: Kao da je nešto eksplodiralo i onda je počela snažna oluja

Srbija
14:15h

Osim aprilskog snega, meštane Drgačeva iznenadila je još jedna vremenska nepogoda.

U selu Živica došlo je do pojave mini tornada ili takozvane "pijavice" koja je u domaćinstvu Vidoja Jovičića nosila sve pred sobom.

- Desilo se pre nekoliko dana, odjednom kao da je došlo do neke eksplozije i onda je snažna oluja nosila sve pred sobom. Od jačine vetra u vazduh su podignute bale sena, potpuno uništen plastenik i ubijeno je jedno jagnje. Sve je trajalo nekoliko minuta, ali za to vreme pričinjena je velika materijalna šteta - rekao je za RINU Vidoje Jovičić iz sela Živice.

Ovu prirodnu pojavu Dragačevci ne umeju da objasne, a ni najstariji meštani ne mogu da se sete da se nekad desilo nešto slično.

- Kasnije smo uvideli da je verovatno u pitanju bila ta "pijavica“ koja nosi sve pred sobom. Samo je sreća što je kratko trajala, ne znam šta bi bilo sa domaćinstvom i stokom da je potrajala malo duže - kaže Vidoje.

Inače, ovo nije prvi put da se takozvana pijavica javlja u Srbiji, a prema rečima meteorologa pojavljuje se kao posledica razlike u bliskom susretu dva pritiska, mešanja toplog i hladnog vazduha u atmosferi.

Događa se najčešće u gradonosno-kišnim oblacima u kojima dolazi do sudara struje toplog vazduha koji se penje i hladnog koji silazi, on počinje ubrzano da se vrti oko sebe, slično čigri, stvarajući izduženi levak.

Kurir.rs/RINA/ FOTO: Ilustracija

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...