KORONA U KRALJEVU: Preminuo jedan pacijent, novozaraženih 88
Foto: Jelena Simonović

najnoviji podaci

KORONA U KRALJEVU: Preminuo jedan pacijent, novozaraženih 88

Srbija -

KRALJEVO - Od ukupno 408 uzoraka brisa uzetih u zdravstvenim ustanovama na području grada, testiranih PCR i antigen metodom, novoregistrovanih pozitivnih je 88, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje Kraljevo.

Ukupan broj registrovanih osoba pozitivnih na virus „SARSCoV-2“, koji izaziva zaraznu bolest „Covid-19“, na teritoriji grada Kraljeva na dan 7. april je 17.701.

Od poslednjeg izveštaja, sa teritorije grada Kraljeva, u Opštoj bolnici „Studenica“, nažalost, preminula je jedna osoba od bolesti „Covid-19“, tako da je ukupan broj preminulih u ovom gradu od početka epidemije 297.

I dalje veliki broj hospitalizovanih kovid pacijenata u kraljevačkoj bolnici

U kraljevačkoj bolnici i dalje se nalazi veliki broj pacijenata sa teškom i veoma teškom kliničkom slikom prouzrokovanom virusom „Covid-19“. Trenutno je u njoj hospitalizovano 98 kovid pacijenata, a na intenzivnoj nezi nalazi se njih 14.

- Imamo veliki broj prijema u ovoj sedmici, svakodnevno do 15 do 20, tako da smo prinuđeni da otpuštamo i nedovoljno izlečene bolesnike, ali dovoljno zalečene tako da mogu da nastave lečenje u kućnim uslovima, uz obaveznu izolaciju, kaže dr Milan Parezanović, načelnik Infektivnog odeljenja Opšte bolnice „Studenica“.

Po njegovim rečima, veliki je pritisak i na kovid ambulantu u kojoj se dnevno obavi više od 200 pregleda.

- Na raspolaganju imamo još 30 slobodnih postelja, ali da ne bismo preopteretili naše kiseoničke rezerve dogovorili smo se da, danas i sutra, vršimo prijem po 5 pacijenata u Kovid bolnicu u Kruševcu. Potrošnja kiseonika, inače, je ogromna, tako da je dnevna potrošnja veća nego četvoromesečna u redovnim uslovima, napominje dr Parezanović.

On ističe da je 21 medicinski radnik trenutno zaražen koronom i da se nalazi van stroja. Od tog broja, njih 7 je u izolaciji, dok je ostatak oboleo od ovog opakog virusa.

- Među zaraženima koji se nalaze na lečenju u bolnici ima i onih koji su vakcinisani ili revakcinisani, ali njihovo stanje je znatno bolje nego kod ostalih pacijenata. Zato apelujemo na građane da se vakcinišu, jer smo premoreni od nemoći u pojedinim slučajevima i svakodnevne smrti, zaključuje načelnik Infektivnog odeljenja kraljevačke bolnice.

Kurir.rs/J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track