UKLONJENE BARIKADE ISPRED DIVLJE DEPONIJE NA ZLATARU: Sud naložio da se deponija može koristiti, ali pod drugim uslovima
Foto: Z.Š.

građani držali deponiju pod blokadom

UKLONJENE BARIKADE ISPRED DIVLJE DEPONIJE NA ZLATARU: Sud naložio da se deponija može koristiti, ali pod drugim uslovima

Srbija -

Posle punih deset dana koliko su meštani više podzlatarskih sela držali pod blokadom neuređenu deponiju na brdu Goveđak, na najlepšem delu planine Zlatar, krivičnih prijava od strane KJP "Vrelo" u Sjenici protiv meštana i prijava meštana protiv komunalaca, Osnovni sud u Sjenici doneo je privremenu meru da se barikade sa deponije uklone, nastavi odlaganje smeća, ali - pod drugim uslovima.

- Odllukom suda deo deponije do puta Sjenica - Nova Varoš mora biti saniran, a JKP "Vrelo" je obavezano da angažuje portire koji će 24 sata dnevno dežurati na ulazu u deponiju. Takođe, odlukom suda zabranjeno je deponovanje klaničnog otpada na ovu neuređenu, nesanitarnu deponju. Psi lutalice biće sa deponije premešteni u azil koliko to bude moguće jer ih sada ima na stotine - kaže Nebojša Vasojević, jedan od meštana koji su prethodnih dana blokirali deponiju na Goveđaku.

Vasojević dalje tvrdi da je odluka suda da se deponija može pod ovim uslovima koristi još šest meseci i da posle toga mora biti zatvorena pod uslovom da Ministarstvo ekologije ne izda dozvolu za njeno korišćenje.

deponija
foto: RINA

- Tih šest meseci koliko smo mi razumei ističe 8. oktobra, ali je verovatno greškom zapisničarke u zapisnik uneto da je rok za zatvaranje 8. decembar. Kako god bilo, kad smo trpeli 14 godina, trepećemo i još tih šest ili osam meseci a onda odluka suda mora biti sprovedena - kaže Vasojević.

Direktor KJP "Vrelo" u Sjenici Nermin Ljajić kaže, međutim, da nema informaciju da je sud naložio da se deponije na Goveđaku zatvori za šest meseci. On dodaje da će ovo KJP deponiju na Goveđaku morati da koristi sve dok ne bude otvorena regionalna deponija Banjica između Priboja i Nove Varoši i da drugog rešenja nema.

deponija, Sjenica, Zlatar
foto: Z.Š.

Po rečima Ljajića već je počela sanacija dela deponije na Goveđaku, svo smeće koje je bliže putu biće zgrnuto ka provaliji na drugom kraju deponije a očišćeni prostor biće nasut tamponom. Takođe, sprema se tender za projekat sanacije i rekultivacije deponije kad više ne bude potrebe za korišćenjem lokacije na Goveđaku, odnosno kada bude otvorena regionalnda deponija Banjica.

Inače, meštani više sela pod Zlatarom godinama već žale se da se sa deponije na Goveđaku koja je pravo ruglo širi nesnosan smrad, da je deponija često zapaljena pa se otvorni dim širi ka selima i ugrožava život meštana.

(Kurir.rs/Z. Š.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track