KO NIJE IZ OVOG KRAJA SRBIJE OSTAJE U ČUDU: Pogledajte velelepne grobnice u selu kod Negotina, svaka liči na crkvu (FOTO)
Foto: RINA

groblje na tri sprata

KO NIJE IZ OVOG KRAJA SRBIJE OSTAJE U ČUDU: Pogledajte velelepne grobnice u selu kod Negotina, svaka liči na crkvu (FOTO)

Srbija -

Negotinska krajina, na tromeđi sa Bugarskom i Rumunijom, najistočniji je deo naše zemlje i poznata po Mokranjcu, Hajduk Veljku, vinogorjima.. ali i po gastarbajterima i njihovim velelepnim građevinama.

Osim stambenih objekata, žitelji ovog kraja grade i masivne grobnice, ponekad čak i na nekoliko spratova.

Jedno takvo groblje, mada nastalo pod uticajem istorije, a ne ljudi, nalazi se u Prahovu za koje meštani kažu da ima tri sprata. Na prvom su sahranjivani Rimljani u sarkofazima, na drugom Stari Sloveni u periodu od 10. Do 14. veka i na trećem svoju večnu kuću pronašli su Srbi i Vlasi.

groblje, grobnica, Negotin, Prahovo
foto: RINA

- Polovinom prošlog veka masovno su se u zemlji pronalazili rimski sarkofazi. Prema dostupnim istorisjkim spisima od drugog do šestog veka ovde su živeli Rimljani, a car Trajan je ovde bio 99. godine kada je gradio rimski grad, nazvan „grad na vodi“. Nakon njih ovde su sahranjivani Sloveni - rekao je za RINU Velimir Trajković, publicista koji je napisao Monografiju Prahova.

Grobna mesta srednjovekovnih žitelja prekrili su zemlja i trava, pa je onda nastao "treći sprat". Ovo neobično groblje na istoku Srbijem do Drugog svetskog rata imalo je samo dve grobnice, a nakon što se domaće stanovništvo počelo masovno vraćati iz inostranstva tada su nastale sadašnje porodične grobnice.

groblje, grobnica, Negotin, Prahovo
foto: RINA

- Ko se zatekne u prolau kroz Prahovo ostane zapanjen, jer svaka ta grobnica je drugačija i imaju izgled malih crkvica. Graditelji su ovde imali pune ruke posla, jer kako je vreme prolazilo naši ljudi koji su dolazili iz inostranstva želeli su sve veće i raskošnije večne kuće. Ne štedi se na luksuzu, a ponekad samo vrata koštaju oko 1.00 evra - kaže Velimir.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track