MANIFESTACIJA MUZEJI ZA 10 OD DANAS U LOZNICI: Bogat sadržaj od Jadra do Tekeriša
Foto: T.Ilić

ulaz besplatan

MANIFESTACIJA MUZEJI ZA 10 OD DANAS U LOZNICI: Bogat sadržaj od Jadra do Tekeriša

Srbija -

Loznica je jedan od gradova Srbije u kome će biti obeležena manifestacija ‘’Muzeji za 10’’ od danas do 18. maja ove godine.

Loznički Centar za kulturu "Vuk Karadžić" poziva posetioce da u tom periodu pogledaju postavke u Muzeju Jadra, Galeriji Miće Popovića i Vere Božičković Popović, Muzeju jezika i pisma u Tršiću, Kaligrafskoj radionici u Tršiću kao i u Spomen kompleksu "Cerska bitka" u Tekerišu. Tokom trajanja manifestacije ulaz za posetioce biće besplatan.

Loznica, muzej
foto: T.Ilić

Prvog dana, tačno u podne, u Muzeju jezika i pisma u Tršiću biće predstavljeni "Muzeji jezika – Prostori za stvaranje bogatije budućnosti" autorke Ane Čugurović, kustosa etnologa-antropologa, a istoga dana, sat kasnije, u Muzeju Jadra otvorena izložba ‘’Stvorene da svedoče – fotografije doktora Arijusa van Tinhovena sa balkanskog ratišta 1912-1916’’ čiji je autor dr Vladimir Krivošejev, iz postavke Narodnog muzeja Valjevo. Tokom manifestacije posetioci će moći da pogledaju izložbenu postavku "Zapisi u glini" u kaliografskoj radionici, od 9 do 17 časova i posete stalne postavke Muzeja Jadra i Galerije Miće Popović i Vere Božičković Popović kao i Spomen kompleks "Cerska bitka’’ na Tekerišu.

Loznica, muzej
foto: T.Ilić

Iz Centra za kulturu obaveštavaju da će biti dostupni i njihovi digitalni sadržaji kao što su aplikacija interaktivnog multimedijalnog vodiča i digitalna muzejska postavka o životu i radu srpskog naučnika Jovana Cvijića.

U okviru "Muzeja za 10" u subotu će biti obeležena i 17. Evropska noć muzeja kada će radno vreme Muzeja Jadra i Stalne postavke slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović biti od 17 do 22 časa.

Manifestacija ‘’Muzeji za 10’’ je nacionalna muzejska inicijativa, najveća u Srbiji i jedinstvena u Evropi, koja se ove godine održava po sedmi put pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a koordinira je Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja - ICOM Srbija.

Tokom sedmodnevnog besplatnog programa, obeležavajući Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelјu muzeja, u 50 gradova i mesta širom Srbije, na brojnim lokacijama raznovrsne sadržaje pripremaju više od 90 muzeja i srodnih institucija.

(Kurir.rs/T. Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track