PRIKUPLJENA 41 JEDINICA KRVI: Tradicionalna akcija u Velikom Šiljegovcu
Foto: Ž.M.

Akcija

PRIKUPLJENA 41 JEDINICA KRVI: Tradicionalna akcija u Velikom Šiljegovcu

Srbija -

U Velikom Šiljegovcu se svake godine organizuje tradicionalna akcija dobrovoljnog davanja krvi. U ovogodišnjoj, 18. po redu, prikupljena je 41 jedinica dragocene tečnosti koja život znači.

akcija, dobrovoljno davanje krvi, Veliki Šiljegovac
foto: Ž.M.

-Akcija dobrovoljnog davanja krvi je započeta pre 17 godina u organizaciji Društva dobrovoljnih davalaca krvi Mesne zajednice Veliki Šiljegovac, Crkvene opštine Veliki Šiljegovac i Gradske organizacije Crvenog krsta Kruševac, a sprovodi je Zavod za transfuziju krvi iz Niša. Zadovoljan sam odzivom davalaca, koji je sada rekordan, a nadam se i većem broju u narednim akcijama. Pored ove redovne akcije, članovi Društva se odazivaju i na pozive Crvenog krsta i Bolnice u Kruševcu, kao i pojedinaca, kaže Dragan Jovanović, predsednik Društva.

akcija, dobrovoljno davanje krvi, Veliki Šiljegovac
foto: Ž.M.

Slavoljub Milošević, istaknuti aktivista, preduzetnik i donator, ističe veliki značaj ove akcije u vreme epidemije korona virusa: - U akciji učestvuju pripadnici oba pola, 70 posto davalaca su mladi, oko 20 posto prvi put daju krv, a desetak posto članova je bilo otsutno iz opravdanih razloga. Akcija raste iz godine u godinu i nadamo se novim rekordima u broju davalaca i ukupnim uspesima Društva.

Protojerej Bratislav Vukićević, namesnik aleksinački, kaže da se od prošle godine akcija organizuje u Crkvenoj porti: - Ovo je prilika da mi kao pravoslavni hrišćani pokažemo da naša reč nije prazna već da je delo ispunjava i krasi. Mi stalno treba da činimo i potvrđujemo ono što je nama dao Gospod Isus Hristos, a najveća vrlina je davati drugima ono što je potrebno.

Akciju su podržali: Mesara „Braća Đokić“ iz Kruševca, Mlekara „Ekomlek“ iz Kaonika“ i Slavoljub Milošević, vlasnik samoposluge u Velikom Šiljegovcu.

Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track