VIRUS UBIJA RIBE: Otkriven uzrok pomora karaša u jezerima Palić i Ludaš
Foto: Kurir/N.H.

HERPES

VIRUS UBIJA RIBE: Otkriven uzrok pomora karaša u jezerima Palić i Ludaš

Srbija -

Uzrok pomora riba karaš u jezerima Palić i Ludaš je virus, a rezultati istraživanja sezonskog uginuća te ribe ukazuju, da je najčešći od maja do juna.

Naučni institut za veterinarstvo Srbije potvrdio je izbijanje oboljenja herpes virusne nekroze (HVHN), koje je izazvao ciprinidni herpes virus-2 (CyHV-2) u palićkom i ludaškom jezeru.

"Reč je o virusnoj infekciji, koja napada babuške u jezeru Palić i Ludaš, a Projektom Ecolacus angažovan je tim naučnika Instituta, da se konačno istraži uzrok te pojave", kaže dr Marko Stojčić, zamenik šefa projekta dr Vladimira Radosavljevića, iz Naučnog instituta za veterinarstvo.

Marko Stojčić, Palić
foto: Kurir/N.H.

Na terenu je istraživan i laboratorijski ispitivan uzorak riba, lane od aprila do avgusta. Potvrđeno je kod karaša, oboljenje virusne infekcije (HVHN), izazvano ciprinidnim herpes virusom -2 (CyHV-2), u oba jezera kod Subotice.

Do sada su te pojave tumačene nedostatkom kiseonika, zbog velike količine algi, a iz Instituta naglašavaju, da virus ne utiče na zdravlje ljudi i drugih vrsta riba i organizama.

"Virus napada samo srebrne karaše, babuške. Najveći mortalitet riba je u periodu temperature vode između 20 i 25 °C, a iznad 25 se smanjuje. Za vreme izbijanja bolesti otkrivene su sekundarne bakterijske, parazitske i gljivične infekcije", naveo je dr Marko Stojčić.

Istraživanje je vršeno samo u palićkom jezeru, ali su i na ludaškom jezeru pronađene plutajuće uginule ribe, a potvrđeno je da je isti uzrok uginuća riba u oba jezera.

Marko Stojčić, Palić
foto: Kurir/N.H.

Dr Stojčić ističe i podatak, da "faktor stresa pogoduje uginuću tih riba".

Isto oboljenje, virusno, nije zaobišlo ni obližnje akumulaciono jezero Zobnatica, oko 40 km od Subotice, pa naučnici zaključuju, da je isti virus široko rasprostranjen na području severa Vojvodine, ali da mlade ribe pozitivne na CyHV-2 sa blagim HVHN simptomima, retko uginu.

"To ukazuje, da se virus aktivira samo u prisustvu spoljašnjeg faktora stresa, nagle promene temperature, prenamnoženosti, na koju se može uticati, a Ecolacus preporučuje selektivni izlov babuške. Pomori riba na jezerima oko Subotice dešavaće se dok bioravnoteža jezera ne bude popravljena", rekao je dr. Stojčić.

Projekat "Biodiverzitet i zaštita vode palićkog jezera i jezera Ludaš - Ecolacus" je investicija od 6,5 miliona bespovratnih evra, Nemačke KFW banke, za nadgradnju prečistača, povezivanje naselja Palić na kanalizacioni sistem u Subotici, izgradnja zaštitnih pojaseva vegetacije i selektivni izlov babuške, koji je najavljen od 15. juna.

Kurir.rs/N.H.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track