ZAVRŠEN KONKURS ZA SREĐIVANJE LOZNIČKIH ZGRADA: Najviše orijava stiglo za fasade
Foto: Kurir/T.Ilić

U gradskoj upravi zadovoljni odzivom

ZAVRŠEN KONKURS ZA SREĐIVANJE LOZNIČKIH ZGRADA: Najviše orijava stiglo za fasade

Srbija -

Lozničanima koji žive u stambenim zgradama najteže je da srede fasade i krovove sudeći prema prvim rezultatima četiri konkursa koja raspisala gradska uprava za bespovratno sufinansiranje rekonstrukcije fasada, zamenu instalacija, ugradnju uređaja i opreme kao i popravku krovova.

Za mesec dana trajanja konkursa stiglo je ukupno 76 prijava od kojih samo jedna nije odgovarajuća, potvrđeno je iz nadležne komisije. Za sređivanje fasada stiglo je petnaest prijava, popravku krovova dvanaest dok se ostale odnose na popravku ili ugradnju liftova, ulaznih vrata sa staklarnicima, uvođenje video nadzora, sređivanje problem oko instalacija koje pripadaju zgradama i slično.

Loznica, obnova fasade, zgrada
foto: Kurir/T.Ilić

Nekim prijavama nedostaju papir ili dva i podnosiocima će biti dat rok da kompletiraju podnetu dokumentaciju, a onda sledi bodovanje, rangiranje podnetih prijava, odobravanje ponuda za sklapanje ugovora sa stambenim zajednicama tako da se za dvadesetak dana očekuje potpisivanje prvih ugovora.

Grad Loznica je prvi put ovakav vid saradnje sa građanima u sređivanju stambenih zgrada ponudio krajem prošle godine. Tada su ukupno konkurisale 44, a ugovori su sklopljeni sa 31 zgradom. U 18 je uveden video nadzora i zamenjena ulazna stolarije sa staklarnicima, ugovori za popravku krovova sklopljeni su sa šest, dve zgrade su dobile novac za montažu liftova, dok je sa pet ugovorena rekonstrukcija fasada. Ukupna vrednost ugovorenih poslova na prvom konkursu je blizu 23 miliona dinara, a cilj da se na ovaj način zaštiti vrednost imovine, podigne nivo bezbednosti, poboljša energetska efikasnost, rečeno je tada iz lokalne samouprave.

Loznica, obnova fasade, zgrada
foto: Kurir/T.Ilić

Ovogodišnjim konkurisma planirano je 40 miliona dinara za rekonstrukciju fasada, a za krovove, instalacije i opremu po tri i po miliona. Učešće grada za uređenje fasada je najviše do 70 odsto, a do 50 odsto za ostala tri javna poziva.

U gradskoj upravi su zadovoljni odzivom na drugom konkursu, interesovanje građana pokazalo je da za takvim vidom saradnje ima potrebe, a korist će biti obostrana.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track