Najnovije vesti

APSOLVENTKINJA IZ MIONIČKOG KRAJA PROIZVELA 200 KG MEDA: Bojana studira i uspešno se bavi pčelarstvom (FOTO)
Foto: S.S.

apsolventkinja Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu

APSOLVENTKINJA IZ MIONIČKOG KRAJA PROIZVELA 200 KG MEDA: Bojana studira i uspešno se bavi pčelarstvom (FOTO)

Srbija
09:08h

U domaćinstvu pomaže svojim roditeljima koji se bave ratarstvom i stočarstvom

MIONICA - Studentkinja Bojana Pavlović iz mioničkog sela Golubac uspela je da uz studije proizvede oko 200 kilograma meda. Bojana, apsolventkinja Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, kaže da je mionički kraj pogodan za razvoj pčelarstva, kojim se bavi već tri godine.

Proizvodnju je započela sa tri košnice, a danas u svom gazdinstvu ima 16 registrovanih društava.

- Oduvek sam želela da se bavim pčelarstvom. Znanje stečeno na fakultetu upotrebila sam u praksi. Prošle godine sam po košnici vrcala 20 kilograma bagremovog meda. U narednom periodu planiram da proširim proizvodnju, pa i asortiman pčelinjih proizvoda. Nadam se da će se više mladih odlučiti na ovaj korak, jer su nam pčele ugrožene - kaže je Bojana i dodaje da je u ovom kraju glavna bagremova paša i da ima dovoljno prostora za bavljenje ovim poslom.

Ovu mladu i ambicioznu pčelarku je posetio predsednik mioničke opštine Boban Janković, koji je rekao da je Bojana pravi primer mladima da je uz dobru volju, požrtvovanost i upornost uspeh zagarantovan.

Bojana je apsolvent na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu na smeru animalna proizvodnja, a u domaćinstvu pomaže svojim roditeljima koji se bave ratarstvom i stočarstvom.

-Ona je i veliki potencijal naše opštine kada jer reč o razvoju pčelarstva. Naši mladi odlaze na studije, ali se i vraćaju u svoje krajeve. Na nama je da im u tome pomognemo. Sve pohvale za ovu mladu devojku. Ona je primer kako se uspešno znanje primenjuje u praksi - rekao je Janković.

Bojana Pavlović, Mionica, pčelarstvo, košnice
foto: S.S.

Prema podacima Zavoda za statistiku iz 2012. godine na teritoriji opštine Mionica registrovano je 2.752 košnice. Ministarstvo poljoprivrede je ove godine za subvencionisanje po košnici opredelilo ukupno 600 miliona dinara.

Kurir.rs/S.S.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track