Najnovije vesti

ODLUČIO SAM, OSTAJEM NA SELU Đorđe (13) sebe ne vidi van porodičnog imanja Nešovića! Dao i odgovor kad će seljaku biti bolje VIDEO
Foto: RINA.rs

cena mleka nije se menjala 10 godina

ODLUČIO SAM, OSTAJEM NA SELU Đorđe (13) sebe ne vidi van porodičnog imanja Nešovića! Dao i odgovor kad će seljaku biti bolje VIDEO

Srbija
14:11h

ČAČAK - Sedamdesetih godina prošlog veka Nešovići iz čačanskog sela Ježevica bavili su se tovom junadi, ali su se od 2005. godine opredelili za mlečno govedarstvo koje je danas, kako kažu najugroženija grana stočarstva.

Iako postižu visoke prinose mleka ekstra kvaliteta, sve teže opstaju u ovoj proizvodnji od koje, jedini u selu još uvek nisu odustali.

U njihovim stajama danas je 28 muznih grla koja daju najkvalitetnije mleko ekstra klase. "Na dnevnom nivou to su količine od 250 do 300 litara mleka extra klase, a iako je cena 35 dinara, situacija je takva da se sve teže opstaje.

Poskupeo je koncentrat, nafta , repromaterijal, a cena mleka nije se menjala u poslednjih deset godina. Ono što se zaradi na mleku, potroši se na hranu , tako da jedino što poljoprivredniku ostane jeste subvencija", kaže Dragana Nešović iz čačanskog sela Ježevica.

Đorđe Nešović
foto: RINA.rs

Draganin radni dan u proseku traje 12 sati,a pored redovne muže i obaveza koje ima u proizvodnji mleka, desna je ruka suprugu Milošu na imanju i obavezama oko košenja, baliranja i skladištenja hrane za stoku. " Radni dan počinje u šest ujutru i radimo svih devet članova porodice i opet teško se stigne i još teže opstaje", dodaje Dragana. Problem poljoprivrednika u ovom delu Srbije jesu male i raštrkane parcele do kojih se teško dolazi, a Nešovići obrađuju 20 hektara , čak u tri sela.

Đorđe Nešović
foto: RINA.rs

Najmlađi u domaćinstvu Nešovića je 13-godišnji Đorđe koji pored obaveza u školi svakodnevno ispoštuje i one koje ima kod kuće.

Hoće da uči i za automehaničara da sam zna sve oko traktora
Hoće da uči i za automehaničara da sam zna sve oko traktorafoto: RINA.rs

"Sve se može kada se hoće. Stoka mora da jede, a moramo i mi u kući. Svaštarenje je za sada suština opstanka, malo tov junadi, malo proizvodnja mleka, gajimo svinje za svoje potrebe i onda nekako zatvorimo krug. Što se mene tiče, ja ne odustajem, ostajem na svome imanju i planiram da se ozbiljno bavim poljoprivredom.

Đorđe Nešović
foto: RINA.rs

Krave se neće rasprodati, siguran sam da dolaze bolja vremena za one koji žive na selu jer zaradu moraju imati u svojoj proizvodnji,a ne da im jedina računica budu subvencije ", optimističan je mladi poljoprivrednik Đorđe Nešović.

(Kurir.rs/RINA/Glas zapadne Srbije/RTV)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track