Najnovije vesti

DA STE SE RODILI U ČAČKU PRE 100 GODINA BIO BI VAM ZABRANJEN IZLAZAK POSLE 23 SATA: Evo kolike su takse bile čak i za punoletne!
Foto: RINA

zanimljivosti

DA STE SE RODILI U ČAČKU PRE 100 GODINA BIO BI VAM ZABRANJEN IZLAZAK POSLE 23 SATA: Evo kolike su takse bile čak i za punoletne!

Srbija

Da ste se rodili u Čačku pre nešto manje od stotinu godina, pravo na slobodno kretanje u noćnim časovima bilo bi vam uskraćeno, ako ne platite određenu naknadu. To što ste punoletni i stasali da se brinete sami o sebi ne bi vam ništa pomoglo ako vas zateknu u krčmi posle 11 sati uveče i po zakonu su svakom takvom gostu naplaćivali taksu od dva dinara za noćnu sedeljku.

- Današnje ograničenje noćnog sedenja uzrokovano je, svi znamo, epidemijom korone, a ono s početka prošlog veka bio je pokušaj Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, da budžet popunjava globeći noćobdije. Jednostavna računica: ko ima para da se gosti do iza ponoći, može da ubaci neki dinar i u državnu kesu - kazao je Gvozden Otašević dugogodišnji novinar Politike.

Novi Sad
foto: RINA

Od meraklija koji su zaboravili na sat i naplaćivanih taksi, novac je išao gradsku kasu i od njega je finansirana gradnja vodovod i kanalizacija, po zapovesti tadašnjeg Ministarstva finansija Kraljevine SHS.

Pošto se na kviti sačuvanoj iz 1928. godine vidi da je to čak 315. naplaćena globa za noćno sedenje u ovoj kasabi, moglo bi se pogrešno zaključiti da je Čačak u to vreme bio mesto noćnih klubova. Pre će, svako, biti da smo mi kafanski narod jer je čitav čačanski okrug, dakle računajući i sela, imao tek 12.000 stanovnika.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track