LOZNICA SLAVI DAN GRADA: Od Užičkkog kola do svečane Akademije
Foto: T. Ilić

jubilej

LOZNICA SLAVI DAN GRADA: Od Užičkkog kola do svečane Akademije

Srbija -

Dan grada 16. jun Loznica će obeležiti u sredu svečanom akademijom u Vukovom domu kulture, ali će tome prethoditi više programa koji počinju od subote. Kako je potvrđeno iz gradske uprave program počinje Festivalom veterana folklora ’’Godine su prolazile’’ u amfiteatru Crkve Pokorova Presvete Bogorodice u Loznici, a ansambli će nastupiti i kod Crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Banji Koviljači i na saborištu u Tršiću.

Festival statua i uličnih svirača obeležiće nedelju kada će u banjskom parku ’’Kraljevske banje’’ biti priređen program od 16 sati, a onda u večernjim satima i ispred Vukovog doma kulture u Loznici. Istoga dana će na šetalištu mini koncert održati polaznici Kreativnog kursa gitare. Ponedeljak i utorak biće u znaku manifestacije ’’Mićini i Verini dani’’ koja će biti održana u Stalnoj postavci slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović, gde će prvog dana biti otvorena izložba "Grafika u umetnosti Miće Popovića", a drugoga predstavljen 20. broj časopisa za kulturnu istoriju Jadra "Prizor". Na dan rođendana u jutarnjim satima biće zvanično otvorena četrnaesta kupališna sezona na gradskim bazenima na Lagatoru, a program će biti okončan svečanom akademijom u Vukovom domu kulture. Za razliku od prošle godine kada, zbog izbora, onima koji su svojim radom doprineli razvoju i ugledu Loznice nisu dodeljivanja visoka javna priznanja ove će to biti učinjeno.

Odlukom Skupštine Srbije od 29. decembra 2007. Loznica je dobila status grada. Inače, ona se u sastavu Srbije ponovo našla hatišerifom iz 1833. Posle toga 16. juna 1866. godine od turske kasabe postaje varošica, a od 2002. taj datum obeležava kao svoj dan.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track