IZLOŽBA "KADA JE SVET STAO, ONE NISU" U KRUŠEVAČKOM POZORIŠTU: Žene u borbi protiv epidemije korone
Foto: Ž. M.

priznanje

IZLOŽBA "KADA JE SVET STAO, ONE NISU" U KRUŠEVAČKOM POZORIŠTU: Žene u borbi protiv epidemije korone

Srbija -

U Kruševačkom pozorištu otvorena je multimedijalna izložba "Kada je svet stao, one nisu“ u čast ženama, velikim borcima u doba korone.

Izložba je organizovana u cilju priznanja i počasti ženama koje su tokom pandemije Kovid 19, bile u prvim redovima i na svim frontovima, danonoćno. Organizator je Agencija UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena, u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost Republike Srbije, delegacijom EU u Srbiji i francuskom Ambasadom. Realizuje se u okviru projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“ koji finansira EU.

Prva žena na funkciji gradonačelnika Kruševca Jasmina Palurović, govorila je o svojim iskustvima tokom pandemije, ujedno obavljajući i funkciju komandanta gradskog Štaba za vanredne situacije.

"Grad Kruševac je podneo najveći teret u Rasinskom okrugu. To se pre svega odnosi na formiranje privremene kovid bolnice u Hali sportova, organizovanje proizvodnje i distribucije natrijum hipohlorita, dostavu humanitarnih paketa, izgradnju kovid bolnice i brojne druge aktivnosti uzrokovane vanrednim stanjem. Bili smo upućeni na međuopštinsku saradnju koja je podrazumevala protok i razmenu informacija i iskustava, saradnju, doniranje zaštitne opreme i materijala…Od aktuelnih 5 predsednika opština čak 4 su žene sa kojima sam imala svakodnevnu komunikaciju", kaže gospođa Palurović.

Kruševac
foto: Nebojša Mandić

Žene su svo vreme pokazivale samodisciplinu, odgovornost, požrtvovanost, solidarnost… Veliku zahvalnost dugujemo doktorkama, medicinskim sestrama, nastavnicama, apotekarkama, prodavačicama… Najveći deo tereta podnele su upravo pripadnice lepšeg pola, obavljajući svoje profesionalne dužnosti, ali i porodične obaveze, dokazujući time da nisu slabiji pol. Jer kada je svet stao, one nisu“.

Na izložbi su imale reč i savetnica potpredsednice Vlade Srbije i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Gordana Gavrilović, programski menadžer delegacije EU u Srbiji Marčelo Repići, projektna menadžerka organizacije UN Women Jelena Sekulić Nedeljković i predsednica ženskog udruženja Kolubarskog okruga Jelena Ružić.

Nakon otvaranja izložbe održan je panel „ Uloga žene kroz istoriju grada Kruševca“. Inače, ova multimedijalna izložba se sastoji od umetničkih foto i audio priča 10 žena iz Srbije iz različitih sfera života koje su svojim profesionalnim i ličnim zalaganjem dale nemerljiv doprinos tokom pandemije Kovid 19.

Među njima su učiteljica, socijalna radnica, psihološkinja, medicinska sestra, prodavačica, apotekarka…iz različitih gradova Srbije.

Autor fotografija je Igor Mandić, poznati srpski fotograf sa više od 25 godina iskustva i brojnim svetskim izložbama. Autorka propratnih audio priča je novinarka Sandra Mandić koja je razgovarala sa svim ženama, snimila i pripremila njihove lične priče u kojima govore o izazovima sa kojima su se susretale u prethodnoj godini.

Nakon Francuskog instituta u kojem se izložba nalazila od 8. marta do 14. aprila, nastavila je da putuje kroz Srbiju…

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track