OD GRADA KIKINDE ZA VANTELESNU OPLODNJU: Zainteresovanim parovima po 60.000 dinara
Foto: Kurir/S.U.

DA I ONI DOBIJU POTOMSTVO

OD GRADA KIKINDE ZA VANTELESNU OPLODNJU: Zainteresovanim parovima po 60.000 dinara

Srbija -

U Kikindi se loša demografska slika decenijama ne menja, pa nadležni na sve načine pokušavaju da zaustave negativan trend.

Brojne mere populacione politike, poput jednokratne novčane pomoći za prvorođeno i drugorođeno dete, ili dodele bebi paketa, kao novina, od ove godine su povećane za parove koji žude za potomstvom.

Parovima iz Kikinde koji se već nalaze u programu vantelesne oplodnje i prošli su lekarsku komisiju, lokalna samouprava pružiće finansijsku podršku. Ko može da računa na maksimalan iznos od 60.000 dinara regulisano je nedavno usvojenim Pravilnikom o naknadi troškova za pomoć parovima koji su se odlučili za vantelesnu oplodnju. U međuvremenu, grad Kikinda raspisao je Javni poziv za podnošenje zahteva za naknadu troškova vantelesne oplodnje, koji će biti otvoren sve do utroška planirane sume.

Kikinda
foto: Kurir/S.U.

- Tri miiona dinara smo za ove namene opredelili poslednjim rebalanskom budžeta. Tokom prethodnog perioda, javila su nam se 34 para. Kako su ovo budžetska sredstva, moraju i da se opravdaju. Parovi će imati obavezu da pravdaju troškove čuvajući račune iz zdravstvenih ustanova u kojima su pregledi obavljeni. To se odnosi i na račune lekova i suplemenata, dok troškovi prevozane ne ulazi u pravdanje. Njih već refundira RFZO- izjavio je Mladen Bogdan, predsednik gradske Skupštine.

Bogdan Tasovac, sekretar Sekretarijata za socijalnu zaštitu, pojasnio je ko može da ostvari pravo na novčanu injekciju i šta od dokumentacije treba da se priloži:

Kikinda
foto: Kurir/S.U.

- Parovi moraju da su državljani Republike Srbije, da imaju prijavljeno prebivalište na teritoriji grada Kikinde, najmanje šest meseci od dana podnošenja zahteva, da su korisnici RFZO, kao i da im je, i pored odgovarajućeg lečenja, konstatovana neplodnost - naveo je Tasovac i nastavio:

- Uverenje treba da izda zdravstvena ustanova registrovana za obavljanje vantelesne oplodnje. Potrebno je priložiti i medicinsku dokumentaciju, ne stariju od šest meseci. Zahtev za ovu proceduru mogu da preuzmu sa sajta grada Kikinde Kikindaonline ili u Uslužnom centru, na šalteru broj 5. Od dokumentacije, parovi moraju još da prilože uverenje o državljanstvu, izvod iz matične knjige venčanih ili izjavu overenu kod notara da žive u vanbračnoj zajednici, ne manje od šest meseci- kazao je on.

Iskustva majke kikindski trojki

Da će ova mera ohrabriti i pomoći budućim roditeljima uverena je Sandra Mihaljev iz Kikinde. On je 7. novembra 2013. godine u novosadskoj Betaniji, u 35. nedelji trudnoće, rodila Janu Elenu i Tadeja:

-Smatram da, za razliku od prethodnog perioda, vantelesna oplodnja više nije bauk, ali finansijski i dalje predstavlja veliki problem. Mnogi parovi se iz tog razloga nisu ni upuštali. Mislim da je bilo kakva pomoć finansijske prirode više nego dobrodošla- kaže Sandra Mihaljev.

(Kurir.rs/S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track