02:56

STARI OBIČAJI PONOVO ZAŽIVELI U VOJVOĐANSKOM SELU ĐURĐIN

KURIR TELEVIZIJA

STARI OBIČAJI PONOVO ZAŽIVELI U VOJVOĐANSKOM SELU ĐURĐIN: Mladi i stari preskaču Ivanjsku vatru za koju se vezuju razna verovanja

Srbija -

U selu Đurđin, nadomak Subotice, i dan danas se čuva stari vojvođanski običaj preskakanja vatre, i to ne bilo kakve, nego ivanjske.

Za ovu vatru se vežu mnoga narodna verovanja, kada na dan Ivana Krstitelja, u narodu poznatog kao Ivan Cvitnjak, devojke na severu Bačke preskaču vatru, sa namerom da oteraju zlo, nesreću i bolest, a smatra se i da što momci više skoče iznad plamena, to će usevi u polju biti viši i blagorodniji. Tako je i ovaj dan atmosfera pokraj seoske crkve u Đurđinu bila reprezentativna. Čuje se graja okupljene omladine, dok na livadi pored, lagano pucketaju zapaljena suva stabala kukuruza. Svi nestrpljivo iščekuju preskakanje vatre. Mladi su u narodnoj nošnji, uz zvuke harmonike, odigrali nekoliko tradicionalnih igara, dok je o plamenu brinuo Martin Gabrić. Rumene devojke pletu venčiće od smilja koje će, po narodnom običaju, baciti na drvo duda.

ivanjska vatra
foto: Kurir Televizija

Antonija Kujundžić objašnjava da se venčici pletu jer se venčaći bacaju na dud, a legenda kaže da ona koja najviše dobaci ima prva da se uda. Među njima je i mala Petra Miković, koja je stasala da venčić vine u visine po prvi put.

ivanjska vatra
foto: Kurir Televizija

"Zakačio mi se, bila sam iznenađena i srećna", navodi ona. O plamenu brine Martin Gabrić. "Hvala bogu, došlo je vreme da se običaji obnavljaju, slušao sam od dede da se preskakala vatra, zadovoljstvo mi je da preskočim sada kad već nisam kao mali", rekao je on.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:33

Migranti proslavili Bajram daleko od doma

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track