OTKRIVENA SPOMEN PLOČA BRANIOCIMA SA PAŠTRIKA I KOŠARA: Vidovdanski vitezovi položili vence u Rumi!
Foto: Privatna Arhiva

Parastos

OTKRIVENA SPOMEN PLOČA BRANIOCIMA SA PAŠTRIKA I KOŠARA: Vidovdanski vitezovi položili vence u Rumi!

Srbija -

Parastos u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg održan je Rumi u organizaciji akademije vidovdanskih vitezova srpskih iz Rume, uz pomoć parohije Rumske SPC, pokrajnske vlade i opštine Ruma.

Činodejstvovao je protojerej Dragan Arsenović uz sasluženje dvoice sveštenika iz Rume. Nakon parastosa prisutni su se uputili u gradski park u kome je otkrivena spomen ploča braniocima SRJ sa Paštrika i Košara 1999. godine. Uz prisustvo počasnog voda vojske Srbije, nakon intoniranja himne otkrivena je spomen ploča i položeni venci. Vence su položili pozvani aktivni pripadnici 63 padobranske brigade, na čelu sa svojim komandantom, zatim veterani padobranske brigade, brigadni general Miroslav Talijan, komandant 72 specijalne brigade iz Pančeva sa veteranima, Udruženja „549 MTBR“ i drugi.

Košare, Ruma, vitezovi srpski
foto: Privatna Arhiva

U ime boraca prisutnima se obratio general u penziji Božidar Delić, iz ove jedinice prisustvovao je plaganju venaca i brigadni general u penziji Stojan Konjikovac. Iz Republike Srpske prisustvom su uveličali svečanost pripadnici garde Panteri i Vukovi sa Drine. Da pripadnici vojske i organizatori ne zaboravljaju sve saborce potvrđeno je pozivom da svečanosti prisustvuju predstavnici udruženja posebnih jedinica policije koji su sa pripadnicima pomenutih jedinica ratovali u ratovima devedesetih godina na prostorima bivlje Jugoslavije, kao i 1998 za vreme nato agresije 1999. godine.

1 / 6 Foto: Privatna Arhiva

Po blagoslovu sveštenstva iz Rume u parohijskom domu je održan kulturno – umetnički program. Uručene su statue vitezova poshumno majoru Milanu Tepiću i vojniku Stojadinu Mirkoviću koji su poginuli braneći skladište Bedernik 29 septembra 1999. Pilotu Ilji Arizanovu i pilotu Zoranu Stevanoviću, kao i nekolicini poginulih vojnika i starešina koji su stradali 1999 u NATO agresiji na SRJ.

Državni sekretar u ministarstvu za rad boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor, penzionisani pukovnik i jedan od osnivača legendarne i proslavljene 72 specijalne brigade iz Pančeva pozdravio je sve borce iz ratova 1990 – 1999 godine i zahvalio se svojim saborcima na pomoći koju su mu pružili u borbi da se popravi status veterana.

Saša Pantelić predsednik udruženja veterana posebnih jedinica policije je primio povelju za udruženje. Organizatori su mu se zahvalili što je ovo Udruženje sa svojom četvoročlanom delegacijom prisustvovalo parastosu i otkrivanju spomen ploče.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track