00:55

Ova biljka je toliko zahtevna da je zovu BEBA U INKUBATORU

KURIR TELEVIZIJA

MNOGO TRUDA, ALI I ZARADE: Ova biljka je toliko zahtevna da je zovu "BEBA U INKUBATORU"

Srbija -

Iako borovnica nije šumadijska autohtona sorta, u ovom delu Srbije doživljava pravu ekpanziju. Uzgajivači kažu da se, i pored velikih ulaganja isplati gajiti ovo voće kada u obzir uzmu otkupnu cenu od pet evra po kilogramu uz obezbeđen plasman na tržištu. Porodica Luković iz Kragujevca, u selu Lužnice ima tri i po hiljade sadnica borovnice. Sveže voće izvoze za Holandiju, a berba je trenutno u punom jeku.

"Borovnica je jako zahtevna biljka, u žargonu je nazivaju je "beba u inkubatoru". Zahteva posebno zemljište, prečišćenu vodu itd.", kaže Vlada Luković, uzgajivač borovnica.

vlada lukovic
foto: Kurir Tv

Šumadijske borovnice stižu ranije nego u drugim evropskim zemljama, pa je ovaj naš proizvod izuzetno tražen.

"Ona je jedna od najkvalitetnijih i najlekovitijih biljaka, zbog količine aminokiselina i vitamina ona se koristi u terapiji najrazličitijih bolesti", objašnjava uzgajivač Marija Nikolić.

Uzgajivači svake godine zapošljavaju veliki broj radnika na svojim plantažama, a iako je ovoj voćki potrebno mnogo nege i truda, oni kažu da su zadovoljni poslom i da je isplativost velika, kao i planovi za dalja proširenja svojih plantaža.

(Kurir.rs)

Bonus video:

12:43

ŽIVOT IH NIJE MAZIO: Milan i Milena su još uvek DECA, a rade kao odrasli!Sami obrađuju ŠEST HEKTARA zemlje (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track