ARHEOLOŠKO OTKRIĆE VEKA U PROKUPLJU: Na Hisaru pronađena ogromna prostorija iz bronzanog doba puna RAZNOG BLAGA (FOTO/VIDEO)
Foto: Kurir.rs/B.R.

neverovatan uspeh

ARHEOLOŠKO OTKRIĆE VEKA U PROKUPLJU: Na Hisaru pronađena ogromna prostorija iz bronzanog doba puna RAZNOG BLAGA (FOTO/VIDEO)

Srbija -

Na brdu Hisar u centru Prokuplja slučajno je pronađeno veliko arheološko nalazište koje otkriva mnoge slojeve prošlosti, a prema prvim naznakama prostorija koja je pronađena datira iz bronzanog doba.

Prostorija je slučajno otkrivena kad se radio projekat revitalizacije tvrđave na Hisaru i trebalo je napraviti saobraćajnu prilaznicu i parking. Bager je kopajući naišao na delove zidova i već tri meseca traju istraživanja lokaliteta. Njih izvodi arheolog Narodnog muzeja Toplice Sanja Krasić koja kaže da je oduševljena onim što je već otkriveno.

- Reč je o ogromnoj prostoriji površine 14 puta 9 metara sa dubinom preko tri metra. Zid je odlično očuvan i vidi se da je svaka civilizacija nadograđivala svoj. Već sada smo pronašli mnoštvo predmeta, a jedan od vrednijih je germansko koplje sa zlatnim vrhom, kao i uljana lampa, koja je odlično očuvana. Tek kad se završi istraživanje imaćemo kompletnu sliku i moći će da se definiše namena objekta u gradu koji je zaista postojao - kaže Krasićka.

Dodaje da je lampa iz 5. veka, pronađeni novac cara Justinijana datira iz 6. veka kao i fibule odnosno ukrasne šnale za odeću i ranovizantijski krst. Svi predmeti su odlično sačuvani.

1 / 13 Foto: Kurir.rs/B.R.

- Moći će da se prati period od praistorije do najnovijih vremena - dodaje naša sagovornica.

Nova otkrića samo su potvrdila ranije pretpostavke da je brdo Hisar bio razvijen grad i da je vekovima menjao svoje vlasnike.

02:37

ARHEOLOŠKO OTKRIĆE VEKA NA HISARU U PROKUPLJU: Pronađena ogromna prostorija iz bronzanog doba puna istorijskog blaga

Ipak, prvi put se brdo Hisar i crkva Svetog Prokopija, koja je u podnožju, pominju u Povelji Hilandaru kneginje Milice 1395. godine. Brdo koje je u centru Prokuplja poznato je i prema tome što je doktor Aleksa Savić na njegovom vrhu sagradio Savićevac, zgradu koju je poklonio gradu, a koja je trebalo da bude sanatorijum, ali tu namenu nikada nije imala. U podnožju brda je i takozvana Latinska crkva iliti crkva Jug Bogdana, a reka Toplica oko Hisara pravi epigeniju, to jest, na dva mesta teče uzvodno.

Čitav dakle prostor je jedna velika istorija, koja je tek po malo otkrivena, a ova nova istraživanja daće doprinos osvetljavanju života u vremenima koja su davno prošla.

(Kurir.rs/B.R.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track