Najnovije vesti

Gradonačelnik Bakić otvorio Takmičenje risara
Foto: Strahinja Babović

Gradonačelnik Bakić otvorio Takmičenje risara

Srbija

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, danas je bio gost na Takmičenju risara, koje se preko pedeset godina održava u Đurđinu, kao najvažniji program koji prethodi tradicionalnoj žetelačkoj manifestaciji Dužijanci, koja se održava u avgustu.

Organizatori, iz Udruženja bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“ srdačno su dočekali gradonačelnika Bakića, člana Gradskog veća Srđana Samardžića i šefa Кabineta gradonačelnika Savu Stambolić kod crkve Svetog Josipa Radnika u Đurđinu. Među istaknutim gostima su bili i članica Gradskog veća Hajnalka Bognar Pastor, direktorica JКP „Pogrebno“ Vesna Prćić i direktor JКP „Čistoća i zelenilo“ Slobodan Milošev.

Takmičenje risara
foto: Strahinja Babović

Nakon pozdravljanja gostiju, gradonačelnik se na karucama odvezao do prostora gde će biti održano takmičenje, zajedno sa predsednikom UBH „Dužijanca“ monsinjorom dr Andrijom Anišićem, gde je upriličen tradicionalni risarski doručak na senu, sa posluženjem karakterističnim za teški rad u polju koji su obavljali žeteoci.

Nakon doručka, takmičari su zauzeli svoja mesta, obučeni u autentičnu nošnju i opremljeni tradicionalnim alatima za žetvu, a gradonačelnik Bakiće je posebnim zvonom oglasio takmičenje otvorenim.

Pre toga gradonačelnik se obratio okupljenima:

„Zahvaljujem se organizatorima što su me pozvali na ovu lepu manifestaciju, koja istrajava preko pedeset godina u svom nastojanju da tradicionalnom risu pridoda i element zdravog nadmetanja u žetelačkoj veštini. Začetnici ove svečanosti su dobro primetili da će mlade ljude posebno motivisati takmičarska dimenzija, da kroz nju sačuvaju od zaborava prakse svojih predaka.“

On je dalje posebno istakao doprinos gospođe Marije Кujundžić, koja već trideset godina učestvuje u organizaciji takmičenja i daje nemerljiv doprinos očuvanju tradicije. Takođe je posebno pozdravio i ovogodišnjeg domaćina Marina Skenderovića.

Takmičenje risara
foto: Strahinja Babović

„Posebno mi je drago što smo sabrani ovde u Đurđinu, koji je već dugo domaćin ovog takmičenja, po kojem je postao prepoznatljiv i poznat i van lokalnih okvira. Grad Subotica će uvek biti tu da vas podrži u održavanju kako ove manifestacije, tako i samog seoskog načina života, koji je osnov uspešne poljoprivrede ali i veliki turistički potencijal, što najbolje pokazuje i sama Dužijanca, kao svetkovina koja je postala jedan od simbola Subotice i sa kojom možemo da se ponosimo i u 21. veku. Želim Vam dobar ris, kvalitetno nadmetanje i naravno, da najbolji pobedi“, poručio je gradonačelnik Bakić neposredno pre otvaranja takmičenja.

1 / 13 Foto: Strahinja Babović

Monsinjor dr Andrija Anišić, predsednik UBH „Dužijanca“ istakao je značaj ove manifestacije sa dugom tradicijom, a posebnu njenu ulogu da ono što neguje prenosi na mlade, koji sve više učestvuju. Dodao je da kroz radionice i posvećen rad velikih risarskih šampiona poput Stipana Кujundžića, risarska veština ima budućnost i u modernom vremenu. On je podsetio da prošle godine nije moglo biti uobičajenog svečanog takmičenja zbog pandemije i izrazio zadovoljstvo što je ove godine i pored nevremena koje je pogodilo Suboticu prethodno veče, vreme poslužilo i tradicija se nastavila u punom obimu.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track