11. KOLEKTIVO LILANJE: Sve gorelo u porti stare Crkve Pokrova Presvete Bogorodice (FOTO)
Foto: Kurir/T.I.

NA PETROVDAN

11. KOLEKTIVO LILANJE: Sve gorelo u porti stare Crkve Pokrova Presvete Bogorodice (FOTO)

Srbija -

Sa prvim sumrakom uoči velikog praznika Petrovdana u nedelju uveče planule su lile u lozničkom kraju, a najviše ih je kao i prethodnih deset godina gorelo u porti stare Crkve Pokrova Presvete Bogorodice. Pored hrama je Crkvena opština staroloznička sinoć organizovala 11. kolektivno lilanje, a treće u okviru Festivala ‘’LilaLO’’ koji od petka traje u lozničkom kraju. Prošle godine zbog pandemije nije bilo organizovanog paljenja lila, ali su se građani samoinicijativno okupili kod stare crkve i običaj nije prekinut.

Loznica, Petrovdan, lile
foto: Kurir/T.I.

Pre paljenja lila u amfiteatru kod crkve publika je uživala u nastupu lozničkog folklornog ansambla KUD „Karadžić“, a oko pola devet počelo je centralno gradsko lilanje. Grmjavina i po koja munja zapretili su da pokvare veče, ali je sve ipak iuspalo dobro jer je nebo ‘’zaplakalo’’ tek kada su dogorevale i poslednje upaljene lile. U isto vreme vatre su upaljene na više mesta širom lozničkog kraja kako bi se ispoštovao običaj lilanja. Plamtele su kroz sumrak suve kore divlje trešnje, ili breze na štapovima, a okretala su ih deca i mladi pod budnim okom njihovih roditelja. Prepuno je bilo kod crkve, a nije se znalo ko je ushićeniji prizorom mnoštva buktinja i lilanja, da li deca, ili odrasli koji su se podsetili detinjstva kada su i sami lilali. Isto veče je u okviru festivala nastavljen program na saborištu u Tršiću gde je najpre nastupila Sara Šekularac, poznatija pod umetničkim imenom ZOI, a od 22 časa na scenu je izašla Ivana Peters sa bendom Negativ. Prethodno veče na istom mestu prašio je Nenad Janković poznatiji po svom pseudonimu dr Nele Karajlić.

Loznica, Petrovdan, lile
foto: Kurir/T.I.

Ovogodišnji ‘’LilaLO’’ festival završava se večeras (12.7) u amfiteatru Hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Banji Koviljači nastupom etno benda ‘’Lila’’ i Crkvenog hora ‘’Sabor srpskih prosvetitelja’’ od 19 časova, a sat i po kasnije manifestacija će biti svečano zatvorena.

Loznica, Petrovdan, lile
foto: Kurir/T.I.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track