KIŠA NAPRAVILA POTOP U PETROVCU NA MLAVI: Selo Dobrnje pod vodom, poplavljena i domaćinstva, radi se na uklanjanju posledica VIDEO
Foto: Kurir

ekipe na terenu

KIŠA NAPRAVILA POTOP U PETROVCU NA MLAVI: Selo Dobrnje pod vodom, poplavljena i domaćinstva, radi se na uklanjanju posledica VIDEO

Srbija -

Jaka kiša koja je pala u Petrovcu na Mlavi prouzrokovala slivanje velike količine vode sa okolnih brda, ali srećom izbegnut je scenario iz 2018. godine i nezapamćenih poplava koje su pogodile Srbiju.

00:09

KIŠA NAPRAVILA POTOP U DOBRNJU: Deo opštine Petrovac na Mlavi pod vodom, domaćinstva poplavljena

Zbog velike količine padavina poplavljeno je desetak domaćinstava.

Brane Busur i Korenica bile su u funkciji i primile su veliku količinu vode. Da nije bilo ulaganja Srbijavoda i kancelarije za javna ulaganja, Petrovac na Mlavi bi danas bio poplavljena kao 2018. godine.

1 / 10 Foto: Kurir

U selu Dobrnje koje pripada opštini Petrovac na Mlavi izlila su se tri manja potoka i proglašena je vanredna situacija.

Na teren su odmah izašle nadležne ekipe, angažovana je i mehanizacija kako bi se što pre uklonile posledice.

Ulaganjima u rekonstrukciju brane sprečen scenario iz 2018. godine

Deo talasa praćen jakim pljuskovima i velikom količinom padavina koji je zahvatio više zemalja Zapadne Evrope i regiona, zahvatio je i našu zemlju.

Tokom prethodnih dana vodotoci prvog reda primili su velike količine vode i na regulisanim zaštitnim objektima nije došlo do obrušavanja i izlivanja reka.

Vlada Republike Srbije, preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, kroz Državni program hitnih radova kojim je bilo obuhvaćeno 37 lokaliteta pogođenih u poplavama 2018. godine izdvojila je sredstva, oko 186 miliona dinara za rekonstrukciju brane Busur.

Zahvaljujući tome u prethodnim danima brana Busur i Korenica primile su veliku količinu vode i sprečile plavljenje velikog broja domaćinstava. U okviru ovih radova urađeno je i 6 bujičnih pregrada, koje su prethodnih dana bile u funkciji i sprečile dešavanja iz 2018. godine, kada je pala ista količina kiše kao i prethodne noći i čije su posledice bile nemerljive.

Pravovremenim stavljanjem akumulacija u funkciju zaštite od poplave sprečavaju se i umanjuju posledice poplavnih talasa.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track