U Petnici snimili Andromedinu galaksiju
Foto: Beta

U Petnici snimili Andromedinu galaksiju

Srbija -
Andromedina galaksija nedavno je bila u žiži javnosti jer su stručnjaci NASA najavili sudar kataklizmičnih razmera između naše galaksije Mlečni put i Andromedine galaksije za četiri milijarde godina

VALJEVO - Učesnici Letnje škole meteora u Istraživačkoj stanici Petnica snimili su Andromedinu galaksiju, koja je udaljena je od naše galaksije Mlečni put približno 2,5 miliona svetlosnih godina.

Andromedina galaksija nedavno je bila u žiži javnosti jer su stručnjaci NASA najavili sudar kataklizmičnih razmera između naše galaksije Mlečni put i Andromedine galaksije za četiri milijarde godina.

Miodrag Sekulić iz Niša i Igor Smolić iz Sombora, stručni saradnici na programu astronomije u Petnici predvodili su tim koji je načinio fotografiju tokom noći, 15. avgusta, kazao je rukovodilac Odeljenja matematičko-tehničkih nauka Istraživačke stanice Petnica Nikola Božić.

Andromedina galaksija je spiralna galaksija u sazvežđu Andromeda. Udaljena je od Mlečnog puta približno 2,5 miliona svetlosnih godina.

Donedavno se smatralo da je najveća galaksija u Lokalnoj grupi galaksija, koja se sastoji od Andromede, Mlečnog Puta, galaksije Trougao i još tridesetak manjih galaksija.

Skorija istraživanja pokazuju kako Mlečni put sadrži više tamne materije i da je najverovatnije najmasivnija galaksija.

"U okviru Letnje škole meteora u Petnici se učesnici bave posmatranjem "zvezda padalica", ali i kasnijom obradom dobijenih podataka i otkrivanjem kom nebeskom telu su meteoriti ranije pripadali, dok broj viđenih meteora može objasniti i neke druge fenomene u Sunčevom sistemu.

U okviru ovogodišnje Škole organizovan je i kurs astrofotografije, čiji je jedan od glavnih rezultata upravo fotografija Andromedine galaksije, kazao je Božić.

Ova galaksija je na tamnom noćnom nebu vidljiva i golim okom i predstavlja jedan od najsjajnijih objekata, ali je zbog svetlosnog zagađenja u velikim gradovima vidljiv samo centralni deo galaksije, dok je pun prečnik iste sedam puta veći od prečnika punog meseca.

Ovog leta kroz programe Istraživačke stanice Petnica prošlo je oko 500 srednjoškolaca iz cele Srbije, ali i iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore, rekao je Božić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track