Bajramska sofra u Kragujevcu
Foto: Rts

Bajramska sofra u Kragujevcu

Srbija -
Na Bajramskoj sofri, koja je postavljena u Pešačkoj zoni u ulici otvorenog srca, poslužene su brojne orijentalne poslastice, poput baklava, tulumbi, urmašica i alve, kao i pite i sokovi

KRAGUJEVAC - U centru Kragujevca danas je povodom Ramazanskog bajrama postavljena bajramska sofra na kojoj se okupilo oko 100 građana.

Gosti sofre bile su porodice islamske veroispovesti iz Kragujevca i njihove komšije, prijatelji, kao i deca i mahom stariji sugrađani i drugih nacionalnosti i vere.

Bajranskoj sofri u Kragujevcu prisustvovali su i muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić, predstavnici katoličke crkve i lokalne samouprave Kragujevca.

Gost sofre bio je i konzul Palestine u Srbiji Talal Elzik.

Na Bajramskoj sofri, koja je postavljena u Pešačkoj zoni u ulici otvorenog srca, poslužene su brojne orijentalne poslastice, poput baklava, tulumbi, urmašica i alve, kao i pite i sokovi.

Jusufspahić je uz čestitke za Ramazanski bajram rekao da vernici žele da se "Bogom povežu i da se od Boga nikada ne odvežu".

"Drago mi je da smo slobodni u ovoj našoj slobodnoj zemlji jer mi smo Muslimani ali smo i Srbijanci. Možda se nekome ovaj termin ne sviđa, ali on je jedini put da neke lude glave, i sa jedne i sa druge strane, shvate da je ovo naša ulica i da ovo nije samo državljanstvo u smislu pasoša nego i pripadnosti, ljubavi prema ulici i komšiji", rekao je Jusufspahić.

Predsednik Skupštine Kragujevca Saša Milenić čestitao je vernicima Ramazanski bajram.

"Naše različitosti i briga o pravu na razlikovanje tek nas ovlašćuju da se izjednačimo u ljudskosti. Šta bi bio Kragujevac bez obzira na broj, bez manjinskih romskih porodica, goranskih, koje čine jednu neizbrisivu crtu u tom prekrasnom šarenilu koje zovemo identitetom grada Kragujevca", rekao je Milenić.

Bajramsku sofru u Kragujevcu već tri godine su priredili Grad Kragujevac i Islamska zajednica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track