BIOGRAFIJA SLAVNOG POLICIJSKOG KOMANDANTA: Đeneral Veljko Radenović je bio heroj odbrane Kosova i Metohije
Foto: Kurir/Ž. M.

autor Milan Marković Laka

BIOGRAFIJA SLAVNOG POLICIJSKOG KOMANDANTA: Đeneral Veljko Radenović je bio heroj odbrane Kosova i Metohije

Srbija -

Milan Marković Laka je objavio knjigu “Đeneral Veljko Radenović” u izdanju Istorijskog arhiva iz Kruševca. Rezenziju za ovaj novi istraživački poduhvat poznatog publiciste su potpisali general pukovnik policije Obrad Stevanović i istaknuta dramska umetnica Ivana Žigon.

"Orahovac je oslobođen 19. jula 1998. godine, a herojsku akciju predvodio je oficir srpske policije Veljko Radenović, u narodu poznatiji kao Đeneral. Komandovao je Posebnom jedinicom policije u Prizrenu sve do povlačenja srpskih snaga 1999. godine. Proslavio se oslobađanjem Orahovca 1998. godine kada su šiptarski teroristi nekoliko dana držali Orahovčane kao taoce. Svojom hrabrošću lično se istakao u odbrani i oslobađanju talaca od terorista. Koliko je ovaj čovek bio hrabar najviše ilustruje činjenica da, kao dijabetičar, nije smeo da se izlaže stresnim situacijama, ali se na to nije obazirao. Znao je da u jedan džep stavi insulin, a u drugi čokoladu i kaže svojim momcima: 'Za mnom braćo", kaže Milan Marković Laka, autor monografije o ovom istaknutom policijskom komandantu u borbama na Kosovu i Metohiji.

Milan Marković Laka
foto: Kurir/Ž. M.

Veljko Radenović je učestvovao u otadžbinskom ratu za Republiku Srpsku, a branio je svoj narod i u Krajini. Iako niži po činu, njegovo junaštvo, koje je iskazivao u borbama, ga je u narodu podiglo na pijedestal najvećih legendi modernog doba Srbije. Nije imao čin generala, ali su ga i saborci, kao i narod koji je oslobađao, smatrali đeneralom, i tako su ga zvali.

Upokojio se u Kruševcu, u 57. godini, 29. septembra 2012. godine, sahranjen na Novom groblju bez državnih počasti, zaboravljen od otadžbine kojoj je verno služio, ali je upamćen od svoga srpskog naroda.

Knjiga “Đeneral Veljko Radenović” je sastavljena iz sedam poglavlja. Prvo govori o poreklu Radenovića iz sela Levi Meteh (opština Plav u Crnoj Gori), drugo o njegovom rodnom selu Maznik, kod Dečana, i odrastanju u Brežaniku, kod Peći.

Milan Marković Laka
foto: Kurir/Ž. M.

Školovanje u Srednjoj školi unutrašnjih poslova u Vučitrnu je tema trećeg poglavlja, obavljanje dužnosti komandira čete i komandanta bataljona Policije u okolini Prizrena se razmatra u četvrtom poglavlju, a u petom su citati o Veljku od porodice, kolega i starešina.

U šestom poglavlju obrađeno je delovanje Policije i Žandarmerije na Kosovu i Metohiji, a u sedmom su objavljene pesme o Veljku Radenoviću, od kojih je najpoznatija od Gavrila Kujundžića, kompozitora iz Prizrena, koju je snimila Ivana Žigon sa svojim “Kosovskim božurima”.

Visoke profesionalne ocene o njemu su izrekli Goran Radosavljević Guri, prvi komandandant Žandarmerije, generali Jelić i Konjikovac, a dobio je brojne nagrade i priznanja za života i posthumno. U Prizrenu je završio Učiteljski fakultet i stigao je do čina potpukovnika policije

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track