VELIKA KAO STRŠLJEN: Retka vrsta azijske pčele zaposela park u Srbiji GRAĐANI OTKRILI VELIKO GNEZDO U STABLU (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube

invazija

VELIKA KAO STRŠLJEN: Retka vrsta azijske pčele zaposela park u Srbiji GRAĐANI OTKRILI VELIKO GNEZDO U STABLU (VIDEO)

Srbija -

Građani koje vreme provode u parku kod Gerontološkog centra u Obrenovcu nedavno su u stablu jednog drveta pronašli, kako su najpre verovali, gnezdo stršljenova.

Ipak, ispostavilo se da što to su građani prijavili kao opasnost nisu stršljenovi već retka vrsta azijskih pčela smolarica. Postojanje te pčele u Evropi zabeleženo je 2008. dok je u Beogradu prvi put uočena 2017. godine.

- Mi smo prvi put zabeležili jednog mužjaka 2017. godine u centru Beograda i od tada do 2019. nismo pronašli nijednu jedinku već smo te godine uspeli u različitim delovima grada da je pronađemo i na periferiji i u centru. Ova vrsta najčešće se javlja u gradovima jer koristi ukrasne biljke za ishranu svojih larvi i kao i sve vrste pčela korisna je u oprašivanju - objašnjava Jovana Raičević sa Biološkog fakulteta u Beogradu.

Biološki fakultet prati brojnost i širenje te vrste već četiri godine.

- To je nova vrsta pčele za našu faunu i ona se još smatra potencijalno invanzivnom na osnovu dostupne literature i ne možemo je smatrati štetnom jer do sada nije izmeren nikakav negativni uticaj na nativnu faunu - dodaje Raičević za "RTV Mag".

Ova vrsta azijske pčele gnezdi se u već postojećim šupljinama u drvetu pa ne utiču ni na uništavanje drvne građe. Mada izgledom i veličinom podsećaju na stršljenove nisu opasne po ljude.

- Apel je pre svega da ih građani ne diraju i ne uništavaju samo zato što podsećaju na stršljenove. Ako su jako krupne ne znači da su agresivne. Pčele apsolutno nisu agresivne, nemojte ih uništavati, paliti, prskati sprejevima ili insekticidima - zaključuje predsednik Udruženja pčelara "Obrenovac" Branislav Vilotić.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track