01:41

PRODAJU MESO LOŠIJEG KVALITETA PO CENI BOLJEG: Rigorozne kontrole u Srbiji, da smo u EU kazna bi bila i do 500.00 DINARA

KURIR TELEVIZIJA

PRODAJU MESO LOŠIJEG KVALITETA PO CENI BOLJEG: Rigorozne kontrole u Srbiji, da smo u EU kazna bi bila i do 500.000 DINARA

Društvo -

U moru lažiranih proizvoda najteže je prepoznati onaj pravi, srećom čini se da naši kupci znaju da izaberu.

- Dešavalo se da kupim sveže meso i dok stignem do kuće ono pozeleni, potamni - rekla je jedna od kupaca.

Meso
foto: Kurir Televizija

Iskusni mesari po mirisu znaju da li je meso sveže, a na osnovu boje znaju od koje je životinje.

- Mlađe ždrebe ima otprilike istu boju kao teletina, nema mnogo razlike.Oni koji su dolazili u dodir s tim znaju, to meso je kiselo, teletina nije kisela - rekao je mesar Novak Starčević.

Da je kod nas konjsko meso prodavano kao teleće, kazna za pravna lica bila od 250.000 do 500.000 dinara. Pošto nismo u Evropskoj uniji verovatnoća da se to desi je minimalna.

Meso
foto: Kurir Televizija

- Sa te strane, mi smo u nekom povoljnijem položaju, s obzirom da je iz Evropske unije, mi to smatramo kao uvoz. Moram da kažem što se tiče zdravlja potrošača oni nisu ugroženi konzumiranjem takvog proizvoda, nego da je jednostavno onaj koji je to stavio na tržište iskazao neku nezakonitu želju da zaradi više tako što će meso niže cene, lošijeg kvaliteta prodavati kao meso višeg kvaliteta - rekao je načelnik odeljenja Veterinarske inspekcije Zoran Ivanović.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:48

Mere relaksiranije, prekršioci plaćaju paprene kazne

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track