BAGERI OTKRILI DREVNO GROBLJE HRIŠĆANA KOD VARVARINA: Veliko istraživanje srpskih arheologa na trasi Moravskog koridora
Foto: Shutterstock/Mariana Rusanovschi

tragovi prošlosti

BAGERI OTKRILI DREVNO GROBLJE HRIŠĆANA KOD VARVARINA: Veliko istraživanje srpskih arheologa na trasi Moravskog koridora

Srbija -

Sredinom juna radnici na gradilištu Moravskog koridora u ataru sela Maskare kod Varvarina pronašli su pet skeleta, a upravo započeta zaštitna arheološka istraživanja stručnjaka iz Kruševca i Beograda kod postojećeg lokaliteta Bedem dala su nova neverovatna otkrića.

Arheolozi su prema najnovijim informacijama došli do ostataka čak 12 ljudi i potvrdili postojanje čitave nekropole iz druge polovine 6. veka!

Ispostavilo se da je gusta vegetacija "skrivala" celo groblje koje se nalazi oko 100 metara od južnog bedema već poznatog utvrđenja i 120 metara od trobrodne bazilike otkrivene 2008. godine. Arheolozi Narodnog muzeja Kruševac sa kolegama iz Arheološkog instituta u Beogradu objašnjavaju da nema dileme da je reč o hrišćanima čiji su ostaci odlično očuvani.

- Sprovodimo zaštitna arheološka istraživanja na delu nekropole koja je direktno u vezi sa lokalitetom, a verovatno potiče iz druge polovine 6. veka, kad je nastalo i utvrđenje. Do sada smo otkrili 12 skeleta. Ima indicija da su sahranjivani u grobnice od opeka. Naš zadatak je da ih sve otkrijemo, sačuvamo i omogućimo nastavak radova na samoj trasi - kaže arheolog Narodnog muzeja Kruševac Marin Bugar koji je godinama istraživao Bedem kod Maskara.

Utvrđenje vizantijskog carstva

Bedem Maskare vanredno je arheološko utvrđenje nizijskog tipa koje se nekada nalazilo uz tok Morave, koja je međutim u međuvremenu meandrirala.

U vreme cara Justinijana, navodi arheolog Bugar, bila je važna strateška, komunikacijska i kontrolna tačka Vizantijskog carstva i sva je prilika da su se svojevremeno negovale velike ambicije za utvrđenje. Bedem čuva i starije slojeve, naselja iz praistorije, ali i tragove naselja iz 12. i 13. veka.

Stručnjaci rade na delu nekropole koja prati potporni zid budućeg auto-puta Pojate - Preljina.

Bugar objašnjava da je izuzetno važno što su šest godina posle poslednjih istraživanja na lokalitetu, arheolozi ponovo dobili priliku da saznaju više o samom nalazištu, ovog puta kroz "priču" o ljudima koji su tu nesumnjivo živeli. Stručnjaci ne isključuju mogućnost da su naišli na grobove sveštenika.

Sav arheološki materijal biće konzerviran i poslat u Arheološki institut na analize, a potom prosleđen kruševačkom muzeju.

Arheolozi se nadaju da će dovršiti radove u narednih 10 dana. Istraživanja teku brzo budući da su na nalazištu angažovani i radnici konzorcijuma "Behtel-Enka" koji rade na izgradnji Moravskog koridora.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track