Vodostaj Dunava kod Pančeva ispod plovnog nivoa
Foto: KURIR

Vodostaj Dunava kod Pančeva ispod plovnog nivoa

Srbija -
U situaciji kada je vodostaj ispod plovnog nivoa, kao i u situaciji kada je vodostaj izuzetno visok, saobraćaj se obavlja isključivo na sopstvenu odgovornost kapetana i kompanija u čijem su vlasništvu brodovi, rečeno u Lučkoj kapetaniji "Novi Sad"

NOVI SAD - Vodostaj Dunava je na celom toku kroz Srbiju u padu, a u blizini Pančeva je ispod plovnog nivoa, izjavio je danas pomoćnik direktora za tehničke poslove Javnog vodoprivrednog preduzeća "Vode Vojvodine" Aleksandar Nikolić.

On je istakao da su predviđanja da će se opadanje vodostaja na svim vodotocima u Vojvodini nastaviti i da će takva situacija izvesno potrajati do kraja prve dekade septembra.

"Plovidbena dubina Dunava u blizini Pančeva je manja od propisane i naravno da to predstavlja problem za rečni saobraćaj, ali nizak vodostaj izaziva i druge probleme pa je tako na Tamišu i Starom Begeju, koji nisu plovni, vodostaj na granici biološkog minimuma", rekao je Nikolić.

On je dodao da je i vodostaj reke Save u delu od Sremske Mitrovice do Beograda ispod plovnog nivoa, a na Tisi je na 80 procenata srednjeg plovnog nivoa.

Po Nikolićevim rečima, količina padavina od početka ove godine je tek 40 odsto od proseka, a velike suše kakva je ova sada, kako je rekao, nailaze periodično pa je slična situacija bila 2003. i 2007. godine. Između toga su bile jedna ili dve godine sa velikim poplavama.

Kako je objašnjeno u Lučkoj kapetaniji "Novi Sad", kada je vodostaj ispod plovnog nivoa, kao i u situaciji kada je vodostaj izuzetno visok, saobraćaj se obavlja isključivo na sopstvenu odgovornost kapetana i kompanija u čijem su vlasništvu brodovi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track