LAUREAT VEROLJUB VUKAŠINOVIĆ: Dodeljena pesnička nagrada "Drainac" za 2021. godinu
Foto: Kurir/Ž.M.

za zbirku pesama “Tilić”

LAUREAT VEROLJUB VUKAŠINOVIĆ: Dodeljena pesnička nagrada "Drainac" za 2021. godinu

Srbija -

Za pesničku nagradu "Drainac" u najuži izbor ušla su tri naslova. Reč je o knjigama Miroslava Aleksića, Jelene Lengold i Veroljuba Vukašinovića. Laureat "Drainca" za 2021. je Veroljub Vukašinović.

Na sednici održanoj u Narodnoj biblioteci „Rade Drainac“ izdvojene su u uži izbor tri knjige: Miroslav Aleksić “Arapski kapričo”, Beograd: Arhipelag, 2020., Jelena Lengold “Mutni nagoveštaj kiše”, Beograd: Arhipelag, 2020. i Veroljub Vukašinović – “Tilić”, Novi Sad, Pravoslavna reč, 2020.

Žiri za dodelu nagrade “Drainac” u sastavu: Goran Maksimović (predsednik), Tanja Kragujević (član) i Dragan Ognjanović (član) doneo je jednoglasnu odluku da ovogodišnju Drainčevu nagradu dobije Veroljub Vukašinović za zbirku pesama “Tilić”, koju je objavila “Pravoslavna reč” iz Novog Sada 2020. godine.

-Vukašinović ulazi u red najizrazitijih liričara srpskog jezika a nagrađena knjiga „Tilić“ pokazuje pesnikovu sposobnost da vodi kreativan dijalog sa ljudima i biljkama, sa stvarima koje ga okružuju i sa sopstvenom dušom koja je neiscrpni izvor pesničkog nadahnuća. Zahvaljujući tome suočava nas sa neprimetnim ili skrajnutim pojavama a iznad svega sa prefinjenim ljudskim emocijama i izrazitim čovekoljubljem. U tom dijalogu Vukašinović ostvaruje jedan potpuno nov lirski svet i pesnički jezik koji nas vraća u dubine našega mitskog postojanja i živu vezu između prošlosti i sadašnjosti, kaže se u obrazloženju Žirija.

Veroljub Vukašinović živi u Trsteniku i obavlja dužnost direktora Narodne biblioteke “Jefimija”.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track