04:01

NOVAK (12) JE NAJMLAĐI BUREGDŽIJA U SRBIJI! Mali majstor se već takmiči i učestvuje na Danima bureka u Nišu

KURIR TELEVIZIJA

NOVAK (12) JE NAJMLAĐI BUREGDŽIJA U SRBIJI! Mali majstor se već takmiči i učestvuje na Danima bureka u Nišu

Srbija -

Narednih nekoliko dana, od juče 19. avgusta do 22. avgusta, Niš će biti prestonica bureka koji se u ovom gradu sprema više od 500 godina. Privilegiju da učestvuje na ovom prazniku omiljenog doručka među Srbima, imao je i dvanaestogodišnji majstor Novak Stevanović, najmlađi buregdžija u zemlji.

"Pravi niški burek se pravi od četiri kora, u treću i četvrtu koru se stavlja meso, jer se pravi burek pravi od mesa", kaže on i dodaje da je ovim zanatom počeo da se bavi jer je imao priliku da nadgelda, pa ga je zainteresovalo da baca kore i pravi testo.

dani bureka
foto: Kurir TV

Najmlađi majstor čeka da mu odstoje kore koje je umesio, a za to vreme posetioci u slast uživaju u inovativnim receptima, poput bureka sa eurokremom, vanilom, voćem...

slatki burek
foto: Kurir Tv

Zbog situacije sa koronavirusom na Danima bureka učestvuje manje pekara, od čega samo sedam sa juga Srbije, i nema gostiju iz inostranstva, pre svega Grčke i Bugarske.

dani bureka
foto: Kurir TV

Bez obzira na okolnosti, atrakcije ne izostaju jer se najbolji burek jede upravo u Nišu, gde je i prvi put spremljen 1498. godine i nezaobilazan je u gastronomskoj turističkoj ponudi.

(Kurir.rs)

Bonus video:

04:17

PRVI BUREK NAPRAVLJEN JE U NIŠU: Od 1498. jede se rukama, a za 15. godina neće imati ko da ga pravi (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track