Obeležen praznik mađarske nacionalne manjine
Foto: Pokrajinska vlada

Obeležen praznik mađarske nacionalne manjine

Srbija -

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prisustvovao je večeras u Novosadskom pozorištu svečanoj akademiji povodom obeležavanja mađarskog nacionalnog praznika.

Podsećajući da je današnji dan u Skupštini Vojvodine pre tri godine izdvojen kao datum od posebnog značaja za mađarsku nacionalnu manjinu, Mirović je istakao da je to samo jedna od potvrda, kako je rekao, međusobnog uvažavanja, visokog demokratskog kapaciteta i ozbiljnosti politike koju, na korist svih njenih građana bez obzira na to kojoj naciji ili konfesiji pripadaju, u Vojvodini zajedno vodimo od 2016. godine.

Igor Mirović
foto: Pokrajinska vlada

„To je politika koju ćemo zajedno voditi i u vremenu pred nama. Suština naše zajedničke politike jeste apsolutna ravnopravnost svih ljudi i svih nacionalnih manjina koje žive u našoj pokrajini. I, naravno, intenzivan ekonomski razvoj i povratak Vojvodine na mesto koje joj po svim resursima pripada – mesto najrazvijenijeg dela i pokretača i nosioca još bržeg ekonomskog razvoja Republike Srbije“, kazao je predsednik Mirović.

On je istakao da odnosi s Mađarskom, po opštoj oceni, kako je kazao, u međusobnoj istoriji nikada nisu bili bolji.

Prema njegovim rečima, ti odnosi nisu stvoreni sami od sebe. Najsnažnije temelje nove istorije Srbije i Mađarske postavili su predsednici naših država kao i čitava jedna nova generacija političara koja je imala smelosti da sagleda zajedničku prošlost i da se okrene pravim uzorima i putu bliske saradnje i uvažavanja.

Igor Mirović
foto: Pokrajinska vlada

„To je jedini put i opredeljenje koji nema alternativu i koji moramo slediti. Put ispunjavanja novih zajedničkih zacrtanih ciljeva treba da ostane zajednički prioritet“, istakao je Mirović.

„Današnji dan praznik je od posebnog značaja za mađarsku nacionalnu manjinu. Posebno bih istakao zahvalnost predsedniku Miroviću jer, zahvaljujući inicijativi Pokrajinske vlade, slavimo svoj veliki praznik iz godine u godinu zajedno. To svedoči o našem zajedničkom putu, saradnji i međusobnom razumevanju“, izjavio je predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Jene Hajnal.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i državni sekretar Ministarstva pravde Mihalj Njilaš, potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žolt Sakalaš.

Pokrajinska vlada

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track