DA SE NIKAD NE ZABORAVI: Na današnji dan pre 80 godina nastao je zloglasni logor Jasenovac
Foto: Printscreen/Youtube

skup i sećanje na taj datum

DA SE NIKAD NE ZABORAVI: Na današnji dan pre 80 godina nastao je zloglasni logor Jasenovac

Srbija -

Povodom današnjeg dana 25. avgusta kada je pre tačno 80 godina počeo sa funkcionisanjem zloglasni logor u Jasenovcu, u tadašnjoj samoproglašenoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj, Muzej žrtava genocida u Beogradu održaće skup i sećanje na taj datum gde će prisutni moći da se sretnu sa autentičnim svedočenjima zatočenika u logoru.

Na skupu će sigurno biti tema i objavljivanje teksta u "Jerusalem postu" pretprošle subote gde se minimiziraju zverstva u logoru, a što je direktor muzeja Dejan Ristić demantovao, objavivši svoj tekst. Ovaj istoričar je rekao da je taj tekst iz pera izvesnog gospodina Goldmana potpuno revizionistički.

- Objavljivanje takvog teksta možda ne bui trebalo da nas čudi. Naime, 25. avgusta navršava se osamdeseta godišnjica koncentracionog logora smrti u Jasenovcu i koji je bio najmonstruozniji logor u čitavom Drugom svetskom ratu u Evropi, a sa kojim nacistička Nemačka nije imala nikakvih dodirnih tačaka. Mi u muzeju smo već imali najave da će se u jednom od najvećih svetskih listova objaviti jedan revizionistički tekst. I mi smo pratili to iz sata u sat i on se pojavio u jednom od najuglednijih novina u svetu.

To je tekst koji vrvi istorijskim neistinama, a glavna je da je u Jasenovcu stradalo svega između 2.500 i 4.500 ljudi, a da srpska država i danas falsifikuje istoriju Drugog svetskog rata. Da zloupotrebljava holokaust da bi veštački uvećavala broj žrtava - rekao je Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida za Radio Beograd.

On je rekao da je reagovao svojim tekstom u ovom listu čime je kako je naveo dao temeljni osvrt na to da je Jasenovac bio zapravo logor za istrebljenje. Ristić je naveo da je Jerusalem post povukao revizionistički tekst sa svoje internet stranice.

O ovome i o mnogim drugim činjenicama govoriće se danas u 13 sati u amfiteatru Narodne biblioteke Srbije. Svoja svedočenja o zatočeništvu u Jasenovcu tom prilikom izneće gospođa Gordana Radojičić, gospoda Slavko Milanović i Milinko Čekić kao i v.d. direktora Ristić.

Kurir.rs/M.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track