SPECIJALNA NAGRADA ZA KRUŠEVAČKU GIMNAZIJU: Takmičenje učeničkih kompanija srednjih škola Evrope
Foto: Ž.M.

ponos srbije

SPECIJALNA NAGRADA ZA KRUŠEVAČKU GIMNAZIJU: Takmičenje učeničkih kompanija srednjih škola Evrope

Srbija -

Takmičenje učeničkih kompanija srednjih škola Evrope svake godine okupi više od stotinu hiljada srednjoškolaca. Na Evropskom takmičenju učeničkih kompanija 2021. učestvovalo je 40 zemalja Evrope.

Srbiju je ove godine predstavljala ekipa Nature Supreme iz Gimnazije Kruševac sa svojom inovativnom idejom - proizvod Drop, alatka za ekstrakciju vode iz drveta. Preduzetnice društvenog smera treće godine Kruševačke gimnazije - Jovana Radisavljević, Tanja Mladenović i Nikolina Radović pod mentorstvom profesorke Marije Urošević, ostavile su odličan utisak na Evropskom takmičenju, koje je zbog aktuelnih pandemijskih uslova održano online.

Prema rečima prof. Marije Urošević, ove godine po prvi put publika je imala prilike da glasa za svog favorita pa je takmičenje za nagradu publike bilo otvoreno i za srebrni i bronzani tim sa nacionalnih takmičenja. Pored "Nature Supreme" tima za nagradu publike takmičile su se ekipe iz Kragujevčke prve gimnazije "Edu Games" i Gimnazije “Bora Stanković” iz Niša "Ekolim".

Nagradu publike na takmičenju je odnela ekipa iz Izraela. Tim "Scribo" sa svojim biorazgradivim markerima iz Slovačke odneo je Evropsku pobedu i predstavljaće Evropu na svetskom takmičenju učeničkih kompanija. Drugo mesto zauzela je kompanija iz Grčke dok se na trećem mestu našla učenička kompanija iz Austrije.

Za vreme takmičenja u evrovizijskom duhu, svi timovi dobili su "dance challenge" za pesmu koja je predstavljala Litvaniju na Evroviziji 2021. Izazov je podrazumevao snimanje videa za koreografiju pomenute pesme. Mlade Kruševljanke iz Nature Supreme, odnele su pobedu na ovom izazovu i osvojile najslađu nagradu na takmičenju, put u Litvaniju.

(Kurir.rs/Ž. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja