ZABAVA U PRESTONICI PEČENJA: 4. i 5. septembra održaće se Pečenjijada u Stopanji (FOTO)
Foto: Kurir/Ž.M.

tradicija

ZABAVA U PRESTONICI PEČENJA: 4. i 5. septembra održaće se Pečenjijada u Stopanji (FOTO)

Srbija -

Pečenjijada u Stopanji je manifestacija privredno-promotivnog i zabavnog karaktera, sa akcentom na tradiciju i gastronomske specifičnosti ovog kraja. Pokrenuta je u cilju povećanja broja tranzitnih posetilaca, kao i broja turista uopšte. Veliki broj kulturnih dobara u okolini, blizina Kruševca, Trstenika, Vrnjačke Banje i Kraljeva dobar su osnov za ovakvu nameru.

Pečenjijada
foto: Kurir/Ž.M.

- Selo Stopanja, na pola puta između Kruševca i Trstenika, ima najveći broj pečenjara po glavi stanovnika u Srbiji, a prva pečenjara počela je sa radom tridesetih godina prošlog veka. Nema putnika namernika koji ovuda prolazi, a da može da odoli mirisima prasećeg, junećeg i jagnjećeg pećenja. Decenijama unazad zna se za “pečenje sa panja u selu Stopanja”.

Ovu tradiciju održava osam pečenjara načičkanih pored magistralnog puta. Pečenjijada u Stopanji održava se po četvrti put, 2019. godine je za dva dana ugostila više od 20.000 posetilaca, a 2020. je bila otkazana zbog epidemije korone, kaže Sanja Arsić iz Opštinske uprave.

Pečenjijada
foto: Kurir/Ž.M.

Prema rečima Dragana Simića, predsednika Saveta Mesne zajednice Stopanja, ovogodišnja četvrta po redu Pečenjijada održaće se 4. i 5. septembra u ovom prelepom selu, koje je nekada imalo i status opštine. U predvečerje ove manifestacije, trećeg spetembra, nastupiće kulturno-umetnička društva: “Izvor” iz Velike Drenove, “Učitelj Momir Riljac” iz Riljca, “Sitan vez” iz Lopaša, “Medveđa” iz istoimenog sela, kao i “Sveti Nikola”, “Zapis” i “Tradicija” iz Trstenika. Četvrtog septembra u OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” održaće se sportska takmičenja učenika u više disciplina.

U 17 sati na Stopanjskoj pozornici nastupiće društva “Lazarica” i “14.oktobar” iz Kruševca, “Riznica” iz Kraljeva, “Golija” iz Novog Pazara, “Babušnica” iz Malog Crnuća i “Sveti Nikola” iz Trstenika. Etno grupa iz Brusa – frulaši, pobednici Republičkog takmičenja u Prislonici, predstaviće svoje veštine na ovom popularnom narodnom instrumentu. Do kraja večernjeg programa nastupiće “Tributi bend belo dugme”, zatim Duvački orkestar Dejana Petrovića “Big bend”, a da je manifestacija uspešno započeta oglasiće vatromet u ponoć. U nedelju za 12 h je planirana revija bajkera i oldtajmera, a u 17 sati predstaviće se lokalni pevači narodne muzike i solisti na harmonici. U 20 časova predviđena je revija hitova poznatih solista narodne muzike, a završetkom njihovog koncerta biće realizovan kompletan program manifestacije.

Gosti Pečenjijade uživaće i u dve šatre - kruševačkoj (“Etno kuća”) i čačanskoj. U kruševačkoj šatri nastupiće Vera Matović, Nada Topčagić, Srećko Šušić i orkestar Mirka Kodića (solista na harmonici), a u čačanskoj Andrija Era Ojdanić će predvoditi grupu narodnih pevača.

Pečenjijada
foto: Kurir/Ž.M.

Prema rečima Radiše Gašića iz Organizacionog odbora Pečenjijade, koji zastupa desetak pečenjara i drugih ugostiteljskih objekata, domaćini će ponuditi gostima najkvalitetnije praseće i jagnjeće pečenje po postojećim cenama. Očekuje se bogata ponuda od čak 1.000 komada pečenih prasića i jaganjaca.

Stopanja može da se pohvali vrhunskim kvalitetom pečenja, dobrom uslugom i ljubaznim domaćinima. Pečenje je na ćumur, prirodno, prasići su od 20 do 30 kg, a jagnjići od 30 - 40. U restoranima i kafićima ima oko 1.100 mesta, a toliki broj stanovnika ima i ovo veliko pomoravsko selo u dolini Zapadne Morave. Gašić kaže u šali da postoje tri reči koje stopanjsko prase ne želi da čuje, a to su Božić, Uskrs i Stopanja.

Organizatori Pečenjijade u Stopanji su Opština Trstenik, Turistička organizacija i Mesna zajednica Stopanja.

Kurir.rs/Ž.M.

Bonus video:

01:56

ODRŽANA JUBILARNA PASULJIJADA U SREMSKOJ MITROVICI: Učesnici manifestacije za Kurir otkrili TAJNU savršeno skuvanog pasulja!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track