ŠTA JE SAD ANĐIBULA? JEDVA SAM NAUČILA ŠTA SU JETRVE: Neko je objasnio da ima veze sa prćijom, ali tek onda nikome nije bilo jasno
Foto: Shutterstock

rodbinske veze

ŠTA JE SAD ANĐIBULA? JEDVA SAM NAUČILA ŠTA SU JETRVE: Neko je objasnio da ima veze sa prćijom, ali tek onda nikome nije bilo jasno

Srbija -

Svekar, svekrva, jetrva, zaova, šurak, znamo ko je ko kada su u pitanju rodbinske veze, ali društvene mreže je sada uzburkala objava devojke koja je napisala da je na venčanju svog brata bila anđibula.

Ova objava pokrenula je novu polemiku, pa je jedna devojka napisala: "Šta je sad, bre, ovo? Jedva sam shvatila ko su jetrve!".

Onda je stiglo objašnjenje koje zapravo i nije mnogo toga razjasnilo.

"Sa mladoženjine strane žensko u svatovima koje nosi prćiju od mlade", glasio je odgovor, ali onda je se sada postavlja pitanje šta je prćija, kao što i mnogi ne znaju.

Anđibula
foto: Printscreen/Instagram

Ali, evo objašnjenja.

Anđibula je zastupljena u crnogorskoj tradiciji prilikom ceremonije venčanja. Ona je mladoženjina sestra ili neka bliža rođaka, koja donosi nešto od nakita za nevestu.

A kada je reč o pomenutoj prćiji, ona nema značenje malog životnog prostora, što je značenje ova reč ima u najvećem delu Srbije. U ovom slučaju, u pitanju je imovina koju udovica unosi u novi brak ili drugim rečima, to je miraz kjoi udovica unosi u brak.

Na balkanskim prostorima udovica se kulturološki ne posmatra kao nešto pozitivno, pa otuda i ovakva reč za ono što ona unosi u brak.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track