02:36

VELIKI DAN ZA NOVI SAD: Otvorena nova kovid bolnica, ima 616 postelja, pacijente prima već danas (FOTO)

izgrađena za četiri meseca

VELIKI DAN ZA NOVI SAD: Otvorena nova kovid bolnica, ima 616 postelja, pacijente prima već danas (FOTO)

Srbija -

NOVI SAD - Nova kovid bolnica površine 19.500 kvadratnih metara, sa kapacitetom od više od 600 kreveta, otvorena je danas u novosadskom naselju Mišeluk.

Premijerka Srbije Ana Brnabić na otvaranju ove ustanove kazala je da je Novi Sad danas dobio opštu bolnicu koja će u kovid režimu početi da radi nakon epidemije korona virusa. "Ovo je bolnica o kojoj se toliko dugo pričalo, decenijama sanjalo u Novom Sadu, koji je bio zaboravljen jer ima Klinički centar Vojvodine", rekla je ona.

1 / 8 Foto: Beta/Dragan Gojić

Dodala je da je ukupno u izgradnju bolnice uloženo 3,9 milijarde dinara, a u opremu 17 miliona evra. Brnabić je navela da je u Srbiji vakcinsano 51,6 odsto punoletnog stanovništva i pozvala gradjane da se imunizuju jer je to jedini način da se pobedi korona virus.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je da je za potrebe ove ustanove zaposleno 165 lekara i 200 medicinskih tehničara.

"Mi više praktično nemamo lekara na birou u Vojvodini, to je nešto što je pre par godina bilo nezamislivo", kazao je Gojković govoreći o konkursu na kome je za tu ustanovu traženo 1.143 radnika.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kazao je da je ova bolnica, koja je izgradjena za četiri meseca, "još jedna u nizu slika u dokumentarnom filmu o novoj snazi" Srbije.

Ana Brnabić, Kovid bolnica, Novi Sad, otvaranje, sep2021
foto: Beta/Dragan Gojić

"Naša otadžbina je danas toliko ojačala da može da ide u investicije u svakom delu teritorije Republike i da završava, ono što se čekalo decenijama, za nekoliko meseci", istakao je on.

Otvaranju će prisustvovati predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Kovid bolnica nalazi se sa sremske strane grada.

Dr Stokić: Nova kovid bolnica ima 616 postelja, pacijente prima danas

Direktorka Kliničkog centra Vojvodine (KCV) Edita Stokić izjavila je da nova kovid bolnica koja će biti otvorena danas u Novom Sadu, ima ukupno 616 postelja, od toga 212 u delu za intenzivnu terapiju, dok su ostalo postelje predvidjene za poluintezivnu terapiju.

Ana Brnabić, Kovid bolnica, Novi Sad, otvaranje, sep2021
foto: Beta/Dragan Gojić

"Prvi pacijenti koji će biti ovde smešteni sada su zbrinuti u KVC, u ovom trenutku su pripreme za njihov transport u ovu novu kovid bolnicu", rekla je Stokić za Radio televiziju Srbije.

Ona je navela da će bolnica početi rad sa najiskusnijim lekarima koji su se borili sa koronom tokom cele godine, uz istovremenu edukaciju novoprimljenih lekara i medicinskih sestara.

Govoreći o opremljenosti bolnice, Stokić je rekla da, izmedju ostalog, ima savremenu laboratoriju, dijagnostički rendgentski centar i za razliku od ranije izgradjenih kovid bolnica, jedinstvenu banku krvi.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track